Egy kis nosztalgia -20.sz. eleji receptek
sponsored links
Lazítsunk egy kicsit!
Ma már kicsit mosolyogni való írásmód, beszéd stílus.
Érdekességek régi szakácskönyvekbõl, elsõsorban disznótoros receptekre koncentrálva, de leginkább vegyesen.
KIVERT PECSENYE
Disznócombot megõrölünk, kevés sót, kevés borsot téve bele, kis gombócformákat deszkán liszt között késfoknyi vékonyra szétnyomkodunk, aztán nagyon forró zsírban hagyon hirelen kisütünk.
PÁROLT VESEPECSENYE
A vesepecsenyének a vastagabb részét szépen letisztítjuk, besózva 24 órára hidegre tesszük, mikor használni akarjuk, egy egész tojást villával felverünk, és a pecsenyét vele bekenjük, azután egy vereshagymát nagyon apróra vágunk, fél marék apróra vágott zöld petrezselymet, egy kiflinek átszitált morzsáját jól összevegyitjük és a husnak minden oldalát vele bedörzsöljük, ekkor forró zsírba teszik a forró sütõ csõbe állitjuk és többszöri öntözéssel háromnegyed óráig sütjük, akkor vékony szeletekre vágva többféle melléklettel és a pecsenye levével feltálaljuk.
LÁNGOS
Régebben a lágost kenyérsütéskor a sütõkemencében lángnál sütöttük, most, mikor a civilizáció legtöbb lakásból kiszorítja a sütõkemencét s a kenyeret a péknél sütjük, ugy segitünk magunkon, hogy a kenyértésztát elnyujtjuk a táblán vékonyra, szögletes darabokra vágjuk és zsirban, mint a fánkot, megsütjük és sóval meghintve, asztalra adjuk.
KENYÉR
Hideg idõben a lisztet,melybõl kenyeret akarunk sütni, jó elõre meleg helyre állitjuk. Egy kisebbszerü kenyérhez 3 liter lisztet veszünk. Két kenyérhez 2 marék komlós-korpát számitunk. Ezt 2 liter langyos vizben egészen széjjelmorzsoljuk (ha van, ne mulasszuk el egy fürt fehér szõlõ és fél marék korpás lisztet is adni hozzá), azután letekarjuk s meleg helyen meghagyjuk kelni. Akkor tökéletes, ha feljött s a teteje meghasadozott, A lisztet a teknõnek egyik végében összenyomjuk s csak annyi helyet hagyunk, hogy a kovász elférjen. Komlós korpát leöntjük szitára s gyengén kinyomjuk, fél liter langyos vizet öntve rá s azzal jól kimossuk, azután egészen kinyomjuk kéz közt, hogy semmi vizrész ne maradon benne. Az igy nyert komlós-korpalevet a teknõ végébe öntjük és liszttel kovászt kavarunk belõle, melyet jól kidolgozunk és melegen letakarva 4 óra hosszáig kelni hagyjuk. Ekkor két fél marék sót vizben felolvasztunk és langyosan a kovászra öntjük s apránként a lisztet közédagasztjuk, ha még viz szükségeltetik hozzá, azt már melegebbet veszünk mint a kovászra. Ennyi mennyiséget (két kenyérhez valót) elég háromnegyed óráig dagasztani. Ekkor ismét letakarjuk és egy óráig hagyjuk kelni. Ekkor két részbe vágjuk és kenyérformára kiszakasztva, szakasztókendõvel leteritett kosárba tesszük és a tetejét liszttel megszórva, a ruha szélét rátakarjuk s ismét hagyjuk kelni. A kosárban már háromnegyed óra alatt egészen jól megkel. Ekkor betesszük sülni a kemencébe, ahol egy és fél óra alatt sül meg. Ha a háznál van sütõkemence, egy órával azelõtt kell a fütéshez kezdeni. Amikor már fehét a kemence feneke és szikrákat szór a szénvonó alatt: akkor van jól befütve. Ekkor a tüzet ki kell belõle huzni és vizbe mártott seprüvel kell seperni. Azután egy kevés idõre még az elõtét feltesszük, azután a kenyeret óvatosan, sütõlapáton bevetjük.