Dzsem narancsból

2010-01-31

sponsored links

Azzal kezdeném, hogy nem vagyok egy lekváros típusú lányka... Szeretem én, de nem szoktam túl sûrûn vajas-lekváros kenyeret enni. Viszont a palacsintát csak ezzel szeretem, a "kakóóósat" nem nagyon eszem meg, ha nem muszáj. :) Most mégis megpróbálkoztam életem elsõ házi készítésû lekvárjával, mégpedig narancsból, ami télen könnyen és olcsón beszerezhetõ gyümölcs. Az elõkészületek elég sok idõt vesznek igénybe, nekem közel egy óra volt, de utána már csak párszor kell megkavarni, és szinte magától elkészül!

Hozzávalók:

-10 db narancs

-fél kg cukor

-egy kávéskanál fahéj

-egy zacskó Bourbon vaníliás cukor (esetleg vanília aroma)

-egy citrom

-fél liter víz

 

Elkészítés:

A narancsokkal kell kezdenünk, minden darabot jól megmosunk, majd a citromot is. Eredeti recept alapján minden gyümölcs héját le kellene reszelni, és azt is belefõzni a lekvárba, namármost nekem van ugyan egy kb. ezer éves sajtreszelõm, de azzal sajnos csak megsimogattam a héjukat...:) Ezért próbálkoztam azzal, hogy késsel vékonyan levágtam, de ezt meg 3 narancs után meguntam. Tehát ha van rá lehetõségünk, akkor a héjat is tegyük bele. Második lépés a pucolás. Ezt a legjobb késsel csinálni, és nem kézzel, mert a fehér részt is le kell vágni, nehogy keserû legyen a végeredmény. Ha ezzel is megvolnánk, akkor beledaraboljuk a gyümölcsöket egy nagy lábasba, és a citrom levével, cukorral, fahéjjal és fél liter vízzel együtt feltesszük fõni. Körülbelül 2 óra múlva már készen is vagyunk. Ezidõ alatt csak annyi dolgunk van, hogy néha megkavargatjuk.

Ha mindent jól csináltunk, akkor a narancs-darabok szét fognak válni. Miután kész, beleöntjük egy befõttes üvegbe, és egy napig pokrócba tekerve pihentetjük. Másnap érdemes egy kis palacsintát sütni, hogy legyen mibe beletenni,  de annak a receptjét majd a "P" betûnél! ;)

Jó étvágyat hozzá!

Elkészítési idõ: 3 óra

Ár: kb. 600 Ft

Nehézség: könnyû

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... kuktakukac.blog.hu/2010/01/31/dzsem_n...

sponsored links

Keres?s