Dolce Gastronomia
sponsored links
Véletlenül botlottam bele úgy három hete Budapest egyik új olasz delikáteszébe a VI. kerület Király utcán sétálgatva a Nagymezõ utca és az Erzsébet körút között, ma már célirányosan mentem arra.
Maga a bolt két fõbb részbõl áll, egy delikáteszbõl és egy emeleti részbõl, ami azt hiszem kávézó/szendvicsezõ - még nem jártam fent. A kivitelezés kimondottan ízléses és hangulatos, nem nehéz Olaszországba képzelni magam.
A kínálat nem túlságosan bõ, de a bolt alapterületének megfelel és valóban az olasz termékekre fókuszál.
Rögtön a bejáratnál van a sajt- és húspult, amiben a klasszikus olasz hústermékek, mint a mortadella, szalámik, pancetta, pármai és észak-olasz sonkák vannak (összesen úgy kéttucat fajta), illetve úgy 20-30 különféle sajt. Ugyanitt a további kötelezõ tételek, mint olivák és szárított paradicsom.
Egy külön kis teremben vannak a borok és más hangulatcsinálók (pl. marsala, limoncello, grappák), ezek között meglepõ módon a magyar borászatok is szép számmal képviseltetik magukat. A Vylyan sales-ese biztos derékszögben elfordította a magyar zászlót, quod erat demonstrandum, magyar-olasz barátság, ilyesmi.
A boroktól távolodva (a kosárba helyezett megfelelõ számú tétel után) találkoznunk a zöldség/gyümölcsfelhozatallal, ami kissé foghíjas, viszont többnyire jó minõségûnek tûnik. Citrom, narancs, lime, paradicsom, burgonya ? inkább bemutató jelleggel, mint tényleges választékban. Viszont van fekete burgonya, amivel hosszú ideig szemeztem, ám végül a közel 2 rongy/kg körüli ár meggyõzött arról, hogy még élhetek néhány napig nélküle.
A hûtõpultban csaknem egy egész polcnyi különféle vaj sorakozik, általában nagy kiszerelésben, de egész baráti áron, továbbá ízesített gnocchi és más friss tészták (vigyázat: olasz családi csomag), Mozzarella di Buffala Campana, illetve néhány szomorúan kókadt saláta, amiket már kidobtam volt a helyükben.
Ahhoz túl sok minden más volt a polcokon, hogy felsoroljam, így a teljesség igénye nélkül: halkonzervek, Fabbri öntetek, olivaolajok, száraztészták, rizottórizs, lekvárok, üdítõk, sörök, sütemények és minden más, ami Olaszországból jó.
Összességében határozottan pozitív a benyomást kelt a hely, érdemes betérni. Az árszínvonal nagyjából megfelel a Culinarisénak, talán egy egészen kicsit alatta van. Bõvebben nem nézegettem az árakat, egyedül a sajtoknál jegyeztem meg, hogy volt 22.000Ft/kg-ért is, de a pecorino romano szerintem olcsóbb, mint amennyiért egyébként venni szoktam.
A mai zsákmány némi koktélparadicsom, felvágott, sajt és bor volt. Kivételesen részletezni is tudom a tételeket és az árakat, mert a Culinarissal ellentétben itt látszik a számlán, hogy mi a tétel neve - ugyanaz a számlanyomtatási rendszer mûködik náluk, mint a Kaisersben és a Sparokban.
Tehát a zsákmány.
Koktélparadicsom (1.200Ft/kg): Télen csak ilyet. Igaz, hogy drága, de legalább van íze és nem kell fél kiló belõle. Egy kis fürt 21dkg volt.
Tormaresco Torcicoda Primitivo Salento 2004 (3.750Ft): Ezt már másodjára vettem, nagyon rendben van. Biztos van benne animális tannin, ribizlis jegy és minerális harapósság, én beérem annyival, hogy kellemes, hosszú lecsengésû és gyümölcsös bor.
Olajbogyós ciabatta (490Ft/db): Helyben sült, a saját receptjük alapján. Közeli rokonságban áll a Culinaris hasonló ciabattájával, azonban annál olcsóbb (asszem), kicsit sûrûbb és ropogósabb, valamint ugyanannyira jó.
Soppressa Veneta szalámi (4.500Ft/kg): Enyhén fûszerezett, fokhagymás és durvára õrölt sertéshúsból készül. Finom.
Prosciutto Arrosto (4.200Ft/kg), azaz észak-olasz sült sonka, ebben az esetben rozmaringgal ízesítve. Aromás, vékony szeletekben is élvezhetõ.
Toma Biellese (7.200Ft/kg): Eredetvédett (D.O.C) sajt a piemonti régióból, kb. félkemény, tehéntejbõl készült, kicsit savanykás. Kellemes sajt, bár annyira nem fogott meg.
Sajnos a bolt belsejét feltûnés nélkül nem tudtam volna fotózni, úgyhogy maradt a beszerzett áruk fényképezése, ezek láthatóak itt lentebb.
Maga a bolt két fõbb részbõl áll, egy delikáteszbõl és egy emeleti részbõl, ami azt hiszem kávézó/szendvicsezõ - még nem jártam fent. A kivitelezés kimondottan ízléses és hangulatos, nem nehéz Olaszországba képzelni magam.
A kínálat nem túlságosan bõ, de a bolt alapterületének megfelel és valóban az olasz termékekre fókuszál.
Rögtön a bejáratnál van a sajt- és húspult, amiben a klasszikus olasz hústermékek, mint a mortadella, szalámik, pancetta, pármai és észak-olasz sonkák vannak (összesen úgy kéttucat fajta), illetve úgy 20-30 különféle sajt. Ugyanitt a további kötelezõ tételek, mint olivák és szárított paradicsom.
Egy külön kis teremben vannak a borok és más hangulatcsinálók (pl. marsala, limoncello, grappák), ezek között meglepõ módon a magyar borászatok is szép számmal képviseltetik magukat. A Vylyan sales-ese biztos derékszögben elfordította a magyar zászlót, quod erat demonstrandum, magyar-olasz barátság, ilyesmi.
A boroktól távolodva (a kosárba helyezett megfelelõ számú tétel után) találkoznunk a zöldség/gyümölcsfelhozatallal, ami kissé foghíjas, viszont többnyire jó minõségûnek tûnik. Citrom, narancs, lime, paradicsom, burgonya ? inkább bemutató jelleggel, mint tényleges választékban. Viszont van fekete burgonya, amivel hosszú ideig szemeztem, ám végül a közel 2 rongy/kg körüli ár meggyõzött arról, hogy még élhetek néhány napig nélküle.
A hûtõpultban csaknem egy egész polcnyi különféle vaj sorakozik, általában nagy kiszerelésben, de egész baráti áron, továbbá ízesített gnocchi és más friss tészták (vigyázat: olasz családi csomag), Mozzarella di Buffala Campana, illetve néhány szomorúan kókadt saláta, amiket már kidobtam volt a helyükben.
Ahhoz túl sok minden más volt a polcokon, hogy felsoroljam, így a teljesség igénye nélkül: halkonzervek, Fabbri öntetek, olivaolajok, száraztészták, rizottórizs, lekvárok, üdítõk, sörök, sütemények és minden más, ami Olaszországból jó.
Összességében határozottan pozitív a benyomást kelt a hely, érdemes betérni. Az árszínvonal nagyjából megfelel a Culinarisénak, talán egy egészen kicsit alatta van. Bõvebben nem nézegettem az árakat, egyedül a sajtoknál jegyeztem meg, hogy volt 22.000Ft/kg-ért is, de a pecorino romano szerintem olcsóbb, mint amennyiért egyébként venni szoktam.
A mai zsákmány némi koktélparadicsom, felvágott, sajt és bor volt. Kivételesen részletezni is tudom a tételeket és az árakat, mert a Culinarissal ellentétben itt látszik a számlán, hogy mi a tétel neve - ugyanaz a számlanyomtatási rendszer mûködik náluk, mint a Kaisersben és a Sparokban.
Tehát a zsákmány.
Koktélparadicsom (1.200Ft/kg): Télen csak ilyet. Igaz, hogy drága, de legalább van íze és nem kell fél kiló belõle. Egy kis fürt 21dkg volt.
Tormaresco Torcicoda Primitivo Salento 2004 (3.750Ft): Ezt már másodjára vettem, nagyon rendben van. Biztos van benne animális tannin, ribizlis jegy és minerális harapósság, én beérem annyival, hogy kellemes, hosszú lecsengésû és gyümölcsös bor.
Olajbogyós ciabatta (490Ft/db): Helyben sült, a saját receptjük alapján. Közeli rokonságban áll a Culinaris hasonló ciabattájával, azonban annál olcsóbb (asszem), kicsit sûrûbb és ropogósabb, valamint ugyanannyira jó.
Soppressa Veneta szalámi (4.500Ft/kg): Enyhén fûszerezett, fokhagymás és durvára õrölt sertéshúsból készül. Finom.
Prosciutto Arrosto (4.200Ft/kg), azaz észak-olasz sült sonka, ebben az esetben rozmaringgal ízesítve. Aromás, vékony szeletekben is élvezhetõ.
Toma Biellese (7.200Ft/kg): Eredetvédett (D.O.C) sajt a piemonti régióból, kb. félkemény, tehéntejbõl készült, kicsit savanykás. Kellemes sajt, bár annyira nem fogott meg.
Sajnos a bolt belsejét feltûnés nélkül nem tudtam volna fotózni, úgyhogy maradt a beszerzett áruk fényképezése, ezek láthatóak itt lentebb.