Disznó sajtok
sponsored links
Köztudott, hogy itt is jelen vannak a tájegységenkénti hagyományok. Ha az általam ismertetetteken felül vannak más, jól bevált, kipróbált receptjeid, örülnénk, és megköszönöm ha megosztod velem!
A sajtok és a kocsonyák is a sertésfeldolgozás melléktermékei közt nagyon közkedveltek.
Általában fejhúsból, nyelvbõl, bõrkébõl, a fõzéssel kocsonyás anyagokat adó szövetekbõl készülnek.
Az aszpik készítés itt fontos, ez némely sajtkészítmény alapanyaga.
ASZPIK
Az aszpik tulajdonképpen sûrített húsleves.
30 dkg aszpik készítéséhez (általában ennyi kell 1 kg sajthoz) 20 dkg megtakarított bõrkét és 4-5 dl vizet használunk, amit egy kis szál sárgarépával, kevés hagymával, néhány szem borssal és 1,5 dkg sóval ízesítünk. Kevés vízben fõzünk egy kis darab zellert is, ennek a levét hozzáöntjük az aszpikhoz. A zellert azért kell külön fõzni, mert másképpen megzavarosítja a levest.
A jól megmosott bõrkét lobogó vízbe dobjuk és 8-10 percig benne hagyjuk. Ekkor a vizet leöntjük. A müveletet még kétszer megismételjük, és csak ezután tesszük a végleges lébe fõzni. A zöldségeket és a fûszert vászon vagy gézzacskóba kötjük, úgy tesszük a lébe.
A bõrkét nem lobogó vízben fõzzük, addig amíg megpuhul, közben a tetején keletkezõ habot folyamatosan leszedjük. Amikor a bõrke puha, és a lé opálos fehér színû, a levet leszûrjük, hagyjuk leülepedni és szobahõmérsékletûre hûlni. Így tesszük a sajtokhoz.
A megfõtt bõrkét finomra daráljuk és azt is a sajthúshoz keverhetjük.
DISZNÓSAJT TÁLBAN
Minden kg disznófejhúshoz 40 dkg aszpikot és az alábbi zöldség és fûszerféléket adjuk.
10 dkg sárgarépa, 5 dkg vöröshagyma, 1 dkg fokhagyma, 2,5 dkg só, 1 g szemesbors.
(Amennyiben tudunk marhapacalt vásárolni, akkor 80 deka fejhúshoz 20 dkg pacalt teszünk.)
A húst a zöldséggel abáljuk, amikor puha kivesszük a lébõl, lecsorgatjuk, majd 3-4 cm-es kockákra daraboljuk. (A pacalt laskára vágjuk)
A vagdalékot óvatosan elkeverjük és az aszpikkal együtt - miután egy fél centis réteg aszpikot a tálba öntöttünk - a megfelelõ nagyságú és anyagú tálba tesszük, ebben fagyasztjuk. Amikor megfagyott, akkor a tálat rövid idõre forró vízbe tartjuk, közben körbe rázzuk. Amikor a sajt a táltól elvált, tányért helyezünk a tálra és az egészet átfordítva a sajtot a tányérra borítjuk.
Ha nem akarunk külön aszpikot készíteni, akkor a fejhússal 2 elhasított lábat is megfõzünk, csak ezeket nem tesszük bele a sajtba.