Derrida pulykája

2009-12-31

sponsored links

Na ez nem valami Schrödinger macskája változat, hanem dekonstrukciós pulyka - nem töltünk, nem szenvedünk a felvágással, hanem minden már eleve szét van szedve és elemeire van bontva. Praktikus háziasszonyok hálaadása a tiszta konyháért...

Hozzávalók:

  • egy pulykamell (egészben, jó nagy, kb három kilós)
  • ahány gyerek/gyermeklelkû felnõtt van a családban, annyi alsócomb (megoldandó az örök veszekedési kérdést) - ideális esetben kb egy kiló
  • két felsõcomb - kb kétharmad-háromnegyed kiló
  • negyed bögre nagyszemû só
  • negyed bögre méz
  • egy fej fokhagyma (nem kell hámozni, csak félbevágni - nem ilyen óriásra gondolok, hanem pici kecses darabra)
  • két babérlevél
  • négy szál kakukkfû
  • egy teáskanál szekfûbors (egész)
  • két szál zsálya
  • két teáskanál feketebors (egész)
  • zellerlevél egy csokor - felvagdosva
  • 3 ek vaj a sütéshez

Elkészítés:

fogunk egy jó nagy zacskót (bele kell férjen az összes pulykadarab), beledobjuk a mosottpulykát, meg a mézet, sót, zöldségeket, fûszereket plusz annyi vizet, hogy mindent teljesen elfedjen (lesz az kétésfél-három liter is). kinyomjuk a levegõt a zacsiból, lezárjuk légmentesen, összerázzuk amennyire csak lehet, majd tálba tesszük és be a hûtõbe éjszakára. Másnap fogunk két sütõtepsit, belerakunk rácsot, és rárakjuk a pulykadarabokat, hogy ne nagyon érjenek egymáshoz, majd meglocsoljuk olvasztott vajjal, és megszórjuk zsályával. Aláöntünk tepsinként egy bögre vizet és be a forró sütõbe (kettõtíz körül).

harminc percet sütjük így, majd megcseréljük és megfordítjuk a tepsiket és további bõ órát sütjük kicsit mérsékelt hõmérsékletû (kétszáz fokos) sütõben. Akkor kész, ha a közepe is átsült, ha van ilyen bigyóhõmérõ, azzal 74 fokos legyen a legvastagabb rész legbelseje, ami még nem csont.


Folytats a blogon ... receptek.freeblog.hu/archives/2009/12...

sponsored links

Keres?s