Daragaluskaleves

2009-04-25

sponsored links

Ezt a családi klasszikus az én fejemben összeforr a zsenge tavasszal. Igazából bármilyen idényzöldséggel lehet bõvíteni. A lényeg a galuska.

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 3 marék zöldborsó (ill. ízlés szerint)
  • mehet még fele pár rózsa karfiol is, én most 1 gumó karalábét tettem bele
  • pirospaprika
  • a galuskához:
  • 1 nagy tojás
  • 1 ek olaj
  • 1 kk szódabikarbóna
  • annyi búzadara, hogy sûrû állagú legyen: én úgy kísérleteztem ki, hogy 10 dkg felhasználásával lágy, remegõs galuska fõ.


Elkészítés:

  1. Pár ek olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymákat.
  2. Beleöntjük a karikákra/rózsákra szelt zöldségeket, és lassú tûzön félpuhára pároljuk õket.
  3. Az edényt lehúzzuk a tûzrõl, 1 ek pirospaprikával megszórjuk, elkeverjük, majd felöntjük vízzel, ízesítjük. Közepes tûzön puhára fõzzük a zöldségeket.
  4. Kikeverjük a gríznokedli tésztáját, amit vizes teáskanállal rögtön beleszaggatunk a levesbe. Ilyen szaggatással evõkanálnyi méretûre duzzad, ha csinosabbakat akarunk, szaggassuk (fél) mokkáskanálnyi adagokat, ahogy Fakanál is javasolja.

N.B.: Fontos tudnivaló, hogy a galuska képes szivacsként magába szívni a levés teljes nedvességtartalmát, szóval ha nem esszük meg egy ültõ helyünkben az egészet, a galuskákat érdemes kihalászni, és további felhasználásig egy frissen tartó fóliával lezárt tányéron tartani (úgy nem szárad ki). Ha valaki tud jobb módszert/tippet/trükköt, kérem írja meg! 


Folytats a blogon ... juc.freeblog.hu/archives/2009/04/25/D...

sponsored links

Keres?s