Dalmát kaland - vajon pirított fokhagymás tintahal mángoldos krumplival

2009-08-10

sponsored links

Dalmácia, és általában Horvátország az egyik kedvenc úticélunk, ha tengerrõl van szó. Ezúttal is sikerült egy kellemes kis zugot találnunk, ami sem zsúfolt, sem zajos nem volt, figyelembe véve tömegiszonyunkat. Ugyanakkor ami a dalmát konyhát illeti, legalábbis a tengerparti éttermek kínálatát illetõen sok meglepetéssel nem szolgálhat, ezért idén néhány próbálkozás után arra jutottunk, hogy magunkra fõzünk, vagyis én kotyvasztok az egész bandára, mivel a barátainkkal utaztunk. Ezek után szabadon garázdálkodhattam a környék tenger gyümölcsei és zöldségei között, a fõszerepet a tinahal, fokhagyma, scampi, valamint az általam olyannyira kedvelt, és a dalmát konyhában alapvetõnek számító mángold voltak. Még szerencse, hogy a fogkefe mellett tekintélyes fûszerkészlet nélkül sem teszem ki a lábam otthonról. Én nagyon élveztem, remélem T. és A. sem éheztek túl sokat :-) Ne számítsatok persze nagyon bonyolult receptekre, mivel az idõm jelentõs részét a tengerben kívántam tölteni, szóval a max. 40 perces ételekre fókuszáltam. A menü pedig, a fotók sorrendjében az alábbi volt:
chilis tonhalfilé tejszínes spagettivel,
vajon sült fokhagymás tintahal mángoldos krumplival,
mángoldos-cukkinis spagetti,
gyömbéres scampival töltött won-ton,
rántott scampi
Ez utóbbit nem is nevezném receptnek, és némi türelem is kell hozzá, amig a nyavalyás kis mütyûröket bepanírozod a teljesen hagyományos módon, de utána az élvezet mindenért kárpótol...

Nézzük akkor a fokhagymás tintahal mángoldos krumplival receptet.

_______________________________________________

Hozzávalók:

(2 fõre)

500 g tintahal megtisztítva, felkarikázva,

2-3 ek. vaj,

5-6 gerezd fokhagyma,

egy csomag petrezselyem,

1 fej vöröshagyma,

2 maréknyi mángold (ennél pontosabban egyszerûen nem tudom megadni),

3-4 nagyobb fej burgonya,

só,

bors,

olivaolaj.

A krumplit héjában megfõzöm. Közben egy kis olivaolajon az apró kockára vágott hagymát lepirítom, majd rádobom a szárától megfosztott mángoldot. A fõtt krumplit kockákra vágom, és összeforgatom a mángolddal, valamint kicsit sózom is, a köret ezzel kész is. A vajat felolvasztom, majd hozzáadom a tintahalkarikákat, a fokhagymát, és a petrezselymet, majd puhulásig párolom, ez kb. 8-10 perc, túlzásba ne vigyük, nehogy rágós legyen. A végén sózom, borsozom, és már kész is.


Folytats a blogon ... safranysarkany.blogspot.com/2009/08/d...

sponsored links

Keres?s