Cukrozott mandula

2009-12-21

sponsored links

Kicsit megkésve bár, de töretlen lelkesedéssel üdvözlök minden kedves olvasót! Ma egy kis meglepetéssel készültem. Közeledik a karácsony (már csak két nap!! :)) és jönnek a vendégek is, akiket illik megkínálni valamivel. A következõ kis édesség iszonyúan egyszerû, de mégis mennyeien (uhh, ez a szó, nagyon Stahl-os lett, bocsánat! :)) finom. És hogy mirõl jutott eszembe pont ezt elkészíteni? Egyrészt egy "cé" betûvel kezdõdõ ételt kellett kitalálnom, és a legkönnyebbnek egy cukros bármit találtam:). A másik ok, amiért erre esett a választásom, az pedig egy nosztalgikus élmény, egy illat, amit utcai árusok mellett lehetett érezni, akik különbözõ magvakat vontak be cukros-fahéjas valamivel, és minden egyes alkalommal vennem kellett belõle, amikor arra jártam, és megcsapott az illata...Kis papírzacskóban adták, nem is olcsón, de mindig megérte!

Hát megpróbáltam rekonstruálni ezt az élményt, azt hiszem sikerült is! :)

Hozzávalók:

-10 dkg (egy zacskó) mandula (lehet dió, kesudió, édes mogyoró is, ki mit szeret)

-4 púpozott evõkanál kristálycukor

-1 csomag bourbon vaníliás cukor

-fél cent víz

-egy teáskanálnyi õrölt fahéj

 

Elkészítés:

A cukrot, mandulát, vaníliás cukrot és a vizet egy teflon serpenyõbe öntöm.

Kis lángon elkezdem a masszát melegíteni. Körülbelül 10 perc múlva elkezd majd az egész sûrûsödni, ahogy karamellizálódik a cukor, és párolog a víz, na ekkor már folyamatosan kell kevergetni. Akkor van kész, ha a mandula körül a cukor már morzsásodik, de még hozzá van tapadva a magokhoz. Vigyázzunk, hogy oda ne égjen!! Ezután ki kell önteni az egészet egy nagy tányérba, lehetõleg úgy, hogy ne ragadjanak össze a szemek. Végül jöhet a fahéj, amit eloszlatunk az egészen. Esetleg ha a mandulát jobban szeretjük, ha ropogós, akkor még az egész elõtt száraz serpenyõben megpiríthatjuk pár perc alatt.

Ennyi az egész. Nagyon egyszerû. Fogyókúrázóknak nem ajánlott!!! Nem lehet abbahagyni....nyammmm....

Elkészítési idõ: 15 perc

Ár: kb. 400Ft

Nehézség: Könnyû

 

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... kuktakukac.blog.hu/2009/12/21/cukrozo...

sponsored links

Keres?s