Cukkíni fasírt fehér cukkínibõl

2009-08-16

sponsored links

Pénteken Anyu ezzel a két igencsak mértes fehér cukkínivel tért haza a piacról.
Bevallom, soha nem láttam még cukkíniben fehéret és ilyen méretes példányokat is csak ritkán.

Mi készüljön belõle?

A néni, aki árulta, a cukkíni fasírtot javasolta? hm? ez valóban jó ötlet!
A piacon javasoltakhoz képest kissé eltérõen, s reformosan készült. Én nem szeretem a zöldségeket besózni, majd a levüket kicsavarni. A beltartalmi értékek, a szín és az íz egy (talán nem is elhanyagolható) része biztosan elveszik ilyenkor. Szóval ezt a lépést én kihagytam.
Mindazonáltal ahhoz képest, hogy az elsõ próbálkozás volt, igazán jól sikerült. Vega- és reformtáplálkozásban ?edzetlen? családtagjaim is lelkesen falatozták.

Így készült.

Cukkíni fasírt

Hozzávalók: (3 személyre, azaz kb. 9 kisebb fasírthoz)
egy 70 dekás cukkini (kibelezés, hámozás után már csak kb. 40 dkg)
1 bio tojás
3 evõkanálnyi csicseriborsóliszt
bio teljes kiõrlésû élesztõmentes morzsa ? amennyit felvesz
1 jó evõkanálnyi reszelt bio parmezán
1 jó evõkanálnyi aprított friss petrezselyem
só (himalaya)
frissen õrölt bors
olaj a sütéshez

Elkészítés:
A cukkinit (csak az egyiket, a nagyobbat használtam fel, az is 70 dkg-os volt :-) megmostam, zöldséghámozóval megpucoltam, kettévágtam, a szivacsos-magos részét egy evõkanál segítségével kikapartam. Almareszelõn lereszeltem. A levét gyengéden kinyomkodtam.
Tálba tettem, hozzáadtam a lisztet, a reszelt sajtot, a fûszereket és annyi morzsát, hogy nem túl lágy, relatíve masszív fasírt-állagú masszát kapjak. (Szerintem ebben az állapotában érdemes pihentetni kb. fél órát, mert a csicseriliszt és a morzsa folyadékot szív magába, dagad kissé, s ez segítség lehet ahhoz, hogy kialakíthassuk a végsõ állagot. Vagy próbálkozhatunk belõlük kevesebbel is, aztán az állás után meglátjuk, szükséges-e még bele morzsa?)
A masszából kis fasírtokat gyúrtam, nem túl bõ olajban mindkét oldalukat 3-5 perc alatt aranyszínûre sütöttem.
Sárgarépás-petrezselymes bulgurral tálaltam.



Folytats a blogon ... cuisineadele.blogspot.com/2009/08/cuk...

sponsored links

Keres?s