Cukkinis nokedli
sponsored links
De ha bárki kifogásolná, felõlem lehet galuska is. A nokedli német (Nockerl), a galuska szláv (haluska) eredetû, gondolnám, hogy az országrész és a családi hagyományok határozzák meg, hogy ki melyik változatot használja. A lényeg, hogy a magyar lakosság jelentõs része imádja, et moi aussi. Ha valakire igaz a nyeli, mint kacsa a nokedlit szólás, hát én voltam/vagyok. Gomba/csirke/sertéspörkölttel, (juh)túróval-szalonnával, bakonyi szelettel, de még tojásosan is, bár ez állt legkevésbbé közel a szívemhez.
Fûszeres Eszter blogján kalózkodva futottam bele a cukkinis nokedli receptjébe. És annak ellenére, hogy ritkán szánom el magam a fõzésére (vagyis pontosabban az utána szükséges komplett konyhatakarításra), nagyon el tudtam képzelni vacsorára. (Persze szalonna nélkül, mert az esetek jelentõs százalékában nincs otthon, mivel malacból van szegény és azt ugyebár, soha, de soha nem eszünk - csak sátoros ünnepekkor, vagy ha Emberkét nem bírom elrángatni a húspult elõl.)
Két aprócska változtatás, amit elkövettetem az 3 szép gerezd fokhagyma belepréselése volt a tésztába, valamint a családi hagyományoknak megfelelõen egy maréknyi búzadara beleszórása, a jobb állag végett.
Az egyetlen problémám az volt, hogy mi legyen hozzá. Ma húsmentes napunk van/volt, ezért a sajtszószos csirkemell nem szállhatott versenybe, ráadásul az Eszter által vízionált kéksajthoz sem volt valahogy hangulatom (kecskesajt pedig nincs itthon). Viszont eszembe jutott, hogy a kamrában árválkodik néhány szép piros húsú paprika, a hûtõben pedig egy adag feta sajt.
Így született a cukkinis nokedli, paprikamártással és fetasajttal. Ízhatásában ajvár (milyen meglepetés, pontosan ugyanolyan összetétel mellett:))) és rendkívül gyors.
Hozzávalók
a nokedli receptjéért kéretik Eszterhez fordulni
2-3 nagy piroshúsú paprika
1 fej hagyma
2 ek olivaolaj
1 gerezd fokhagyma
4 ek víz
só, bors, chili
1 ek petrezselyem
5 ek joghurt
15 dkg fetasajt
Az apróra vágott hagymát megpároltam az olajban, közben felkockáztam a paprikát. Odaszórtam a hagyma mellé, aláöntöttem a vizet, megfûszereztem és 8-10 percet pároltam. Két perccel a vége elõtt beletettem a felaprított petrezselymet is. A végén az egészet egy-az-egyben beleöntöttem a turmixba, hozzáadtam a joghurtot és jól összedolgoztam. (Közben hosszasan veszekedtem a nokedlihez feltett vízzel, ami semmi pénzért nem volt hajlandó felforrni.)
A kifõzött, leszûrt nokedlit tányérra szedtem, megpakoltam a paprikamártással és apróra kockázott fetasajttal tálaltam. Ahhoz képest, hogy fél óra alatt kész volt, nagyon büszke vagyok magamra:).
Megjegyzés: nyilvánvalóan sokkal intenzívebb ízhatást lehet elérni sült és héjától megfosztott paprika felhasználásával, de ehhez hiányzott a lelkesedés. Nevezzük a mait fapados verziónak...
Fûszeres Eszter blogján kalózkodva futottam bele a cukkinis nokedli receptjébe. És annak ellenére, hogy ritkán szánom el magam a fõzésére (vagyis pontosabban az utána szükséges komplett konyhatakarításra), nagyon el tudtam képzelni vacsorára. (Persze szalonna nélkül, mert az esetek jelentõs százalékában nincs otthon, mivel malacból van szegény és azt ugyebár, soha, de soha nem eszünk - csak sátoros ünnepekkor, vagy ha Emberkét nem bírom elrángatni a húspult elõl.)
Két aprócska változtatás, amit elkövettetem az 3 szép gerezd fokhagyma belepréselése volt a tésztába, valamint a családi hagyományoknak megfelelõen egy maréknyi búzadara beleszórása, a jobb állag végett.
Az egyetlen problémám az volt, hogy mi legyen hozzá. Ma húsmentes napunk van/volt, ezért a sajtszószos csirkemell nem szállhatott versenybe, ráadásul az Eszter által vízionált kéksajthoz sem volt valahogy hangulatom (kecskesajt pedig nincs itthon). Viszont eszembe jutott, hogy a kamrában árválkodik néhány szép piros húsú paprika, a hûtõben pedig egy adag feta sajt.
Így született a cukkinis nokedli, paprikamártással és fetasajttal. Ízhatásában ajvár (milyen meglepetés, pontosan ugyanolyan összetétel mellett:))) és rendkívül gyors.
Hozzávalók
a nokedli receptjéért kéretik Eszterhez fordulni
2-3 nagy piroshúsú paprika
1 fej hagyma
2 ek olivaolaj
1 gerezd fokhagyma
4 ek víz
só, bors, chili
1 ek petrezselyem
5 ek joghurt
15 dkg fetasajt
Az apróra vágott hagymát megpároltam az olajban, közben felkockáztam a paprikát. Odaszórtam a hagyma mellé, aláöntöttem a vizet, megfûszereztem és 8-10 percet pároltam. Két perccel a vége elõtt beletettem a felaprított petrezselymet is. A végén az egészet egy-az-egyben beleöntöttem a turmixba, hozzáadtam a joghurtot és jól összedolgoztam. (Közben hosszasan veszekedtem a nokedlihez feltett vízzel, ami semmi pénzért nem volt hajlandó felforrni.)
A kifõzött, leszûrt nokedlit tányérra szedtem, megpakoltam a paprikamártással és apróra kockázott fetasajttal tálaltam. Ahhoz képest, hogy fél óra alatt kész volt, nagyon büszke vagyok magamra:).
Megjegyzés: nyilvánvalóan sokkal intenzívebb ízhatást lehet elérni sült és héjától megfosztott paprika felhasználásával, de ehhez hiányzott a lelkesedés. Nevezzük a mait fapados verziónak...