Csülök, fõtt tojás és cipó...mindez egyben

2009-04-14

sponsored links

Húsvét van, "fõzzünk valamit" - gondoltam, de tudtam azt is, hogy tavaszi nagytakarítás és napokon át tartó sütés-fõzés kizárva a rengeteg program miatt.

Kinéztem hát egy olyan recepetet, melyben minden lényeges hozzávaló megtalálható, amit Húsvétkor szoktunk enni. Legyen benne valamilyen sonka, jelen esetben egy jó kis füstõlt csülök), legyen benne fõtt tojás (mert anélkül elképzelhetetlen az ünnep), és hát nem utolsó sorban legyen kenyér féleség is, így lett a cipó.

Hozzávalók:

- 800-900 gr. füstõlt hátsó csontos csülök

- 3 fõtt tojás

Cipóhoz:

- fél kg liszt

- 1 tasak szárított élesztõ

- 100 ml tej

- 1 tk cukor

- pici só

- tojás sárgája a cipó tetejére.

- + 1,5 dl víz igény szerint

 

Összegyúrom a tésztát, annyi vízet adtam csak hozzá, hogy jó kemény, de nyújtható tésztát kapjak. Betettem a langyos sütõbe kelni kb. 3/4 órára - 1 órára.

Még elõtte fel lehet tenni fõni a csülköt a kuktában (én elõzõ nap este megfõztem), és megfõzni a tojásokat.

A megfõtt csülökbõl ki kell szedni a csontot. Ha kihûlt, akkor a helyére be lehet rakni a tojásokat.

Ha megkelt a tészta, kinyújtani kb. fél centis vastagságúra, nagyjából kerek alakúra. A közepére belehelyezni a tojás csülköt és megkenni mustárral (a legjobb, ha csípõs mustárral van bekenve). A tésztát ráhajtjuk a csülökre és további 30-40 percig még kelesztjük.

Elõmelegített sütõben (kb. 180-200 fok) megsütjük (kb. 50 perc). A sütés felénél megkenjük a tetejét a tojássárgájával.

Az eredmény isteni és jó sok lett belõle :D

Kellemes Húsvétot Mindenkinek!!!

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... chezchristine.blog.hu/2009/04/14/csul...

sponsored links

Keres?s