Csörögefánk

2010-01-02

sponsored links

" A fánk a legkényesebb kelt tészta. Összeállítása, kelesztése és sütése nagy gyakorlatot kíván." (Horváth Ilona)

Körülbelül 5 évvel ezelõtt csináltam utoljára szalagos fánkot. Pont a fenti idézet hatására. Be akartam bizonyítani, hogy nem kell gyakorlat, ha pontosan leutánozzuk egy profi kézmozdulatait. Akkor minden lépést mamámtól lestem el, és nem akarok dicsekedni, de tökéletes lett! :) És mivel bebizonyítottam az igazam, ezért azóta egyszer sem csináltam, sõt,sajnos el is felejtettem a csínját-bínját. Most egy sokkal egyszerûbb fánk-fajtát készítettem el, a csörögefánkot. Egyetlen dolog fogott ki rajtam (nem volt , de ezt majd késõbb. Lássuk a hozzávalókat:

-17 púpozott evõkanál liszt

-5 tojás sárgája

-1 teáskanál cukor

-1 csipet só

-1 dl tejföl (lehet több is, a tésztától függ)

-olaj a sütéshez

-baracklekvár

-porcukor a díszítéshez (elhagyható)

 

A recept:

A lisztet, a sót, a tojásokat, a tejfölt és a cukrot összekeverjük egy kanállal, majd amikor már kezd összeállni, akkor már kézzel próbáljuk meg egynemûre gyúrni. Ez nem lesz könnyû, elõre szólok, hosszú idõt vesz igénybe. Nekem pl. túl száraz lett a tészta, ezért egy kis vizet tettem hozzá. Ha mindezzel megvagyunk, kis (diónyi) gombócokat kell formáznunk belõle, kb. 20 darabot. Tegyük õket egy tányérra, fedjük le alufóliával, és irány a hûtõ egy órára.

Itt következik a neheze, amirõl máig fogalmam sincs, hogy kellett volna csinálni. A formázás. A hivatalos recept úgy szól, hogy kinyújtjuk a golyszlikat fél centi vastagra, majd két csíkot vágunk bele, amin átbujtajuk a tészta két végét... Nos én így csináltam végülis, de közel sem olyan lett, mint amilyennek a képen láttam! :) Nem is merem leírni, mihez hasonlított a végeredmény, de ha van férfi olvasóm, kérésre elküldöm a képet! ;) Bár szerintem a fenti kép is árulkodó! :D

A fánkocskákat bõ oljban süssük, lekvárral és porcukorral tálaljuk!

Még annyit, hogy ha nincs kéznél nyújtófa, ne essünk kétségbe, én egy lisztezett tányéron egy pohár segítségével nyújtottam a tésztát. A célnak tökéletesen megfelelt!

Elkészítési idõ: 1 óra 45 perc

Ár: kb. 400Ft

Nehézség: Könnyû

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... kuktakukac.blog.hu/2010/01/02/csoroge...

sponsored links

Keres?s