Csípõs-savanyú leves 5 féle gombából
sponsored links
Az enyhe télnek és a szemmel láthatóan idõzavarban szenvedõ
természetnek köszönhetõen hét közepén egyszerre találtam néhány darabot
az õsz utolsó gombájának számító laskagombából, a tavasz elsõ gombái közé tartozó kucsmagombából, a tipikusan nyári csemegének számító gyapjas tintagombából, a neve szerint is csak és kizárólag télen termõ téli fülõkébõl és három jó nagy marokkal az egész évben termõ, viszont igen nehezen felfedezhetõ judásfüle gombából.
Egészen elképesztõ kollekció, komolyan, szerintem világrekordot állítottam fel.
Néztem
ezt a néhány maroknyi kincset és elõször fogalmam sem volt, mit kezdjek
vele. Azán, mivel a júdásfüle gombából volt a legtöbb és ez a gomba
elsõsorban a kínai (vagy legalábbis kínaias) ételek alapanyaga, hát
kitaláltam hogy fõzzek kínai csípõs-savanyú levest.
Ehhez a gombán
kívül kell még vékony szeletekben 1-1 sárgarépa és petrezselyemgyökér,
egy durva darabokra vágott vöröshagyma. Én szeretem a paszternákot is,
hát azt is tettem bele egy felet. Ökölnyi kis káposztaszív, durva
darabokra vágva. 10 deka tofu, vékony csíkokra metélve és elméletileg
egy fél csirkemell kéne még hozzá felcsíkozva, de én éppen pulykanyakat
fõztem a kutyának, hát annak a levesét használtam fel.
Szóval
megmostam a gombákat, amit kellett felkarikáztam, amit kellett
tízforintosnyi darabokra vágtam, a téli fülõkéket csak megpucoltam a
száruktól, a júdásfüléket pedig hagytam úgy és akkorának, ahogy
találtam õket. A gyökereket a tökgyalun szeleteltem vékonyra és ha már
a kezemben volt az izé, akkor egy szép brokkolinak a szárát is
belegyalultam a levesbe (a brokkoliról késõbb). A gombákat
belezuttyantottam egy nagy lábosba és egy kanál olajon kissé
megpirítottam, majd hozzádobtam a zöldségeket is és az egészet
felengedtem a húslevessel (ha nem, akkor elõbb a felcsíkozott
csirkemellet kell megfuttatni az olajon és a fehérre sütött húsra kerül
rá a zöldség). Hozzádobtam még a tofut, majd belereszeltem egy pici
gyömbér felét és szórtam hozzá egy teáskanál csiliport. Felforraltam,
nem fõztem sokáig, szeretem ha a zöldségek kissé roppanósak maradnak.
Aztán amikor elkészült, a sok piros, fehér és barna zöldségek mellé
hiányoltam még a levesbõl egy kis zöldet, hát ollóval beleszeleteltem
egy zöldhagyma szárát is, azzal már nem fõztem össze, had maradjon
friss az íze.
Iszonyatos nagy lábas levesem lett, majdnem négy
liter, egy része ment a fagyasztóba, az elfogyasztandó részt pedig
tányéronként egy-egy mokkáskanál szójaszósszal és balzsamecettel
ízesítettem. (Balzsamecet helyett bor- vagy almaecet is jó.) Mindkét
fûszert csak tálalás elõtt teszem bele, ízlés szerint. Azért is nem
sóztam meg fõzés közben a levest, mert a szójaszósz is sós és a
balzsamecet is ad egy sós aromát.
Szóval, lényeg a lényeg, hogy az 5 (ÖT!!) féle gombából és pár szál zöldségbõl isteni, enyhén csípõs-savanykás leves készült.
Ezt
a levest lehetne még keményítõvel is besûríteni, de én már valahogy nem
igazán szeretem a kocsonyásított gyorsbüfés mûkínait.
Inkább dobok
bele tálalás elõtt egy marék üvegtésztát. Ezt nem kell fõzni, csak a
felforralt levesbe beledobni, lefedni és hagyni néhány percet puhulni.
De lehet egy felvert tojást is belecsorgatni a forró levesbe, úgy is nagyon finom.
Nálam nyilván hol így, hol úgy kerül asztalra, mondom, legalább 10 tányérnyi leves készült, jó darbig elég lesz.
(júdásfüle gombát a legtöbb bioboltban vagy ázsiai fûszerüzletben lehet kapni szárítva)