Csokis-zabpelyhes keksz
sponsored links
Elkészítés: Bemelegítem a sütõt 200 fokra, és sütõpapírt terítek 2 nagy tepsibe. Amíg melegszik a sütõ, elkészítem a tésztát. A zabpehelyhet egy száraz serpenyõbe szórok, és mérsékelt tûzön 2-3 percig kevergetem. Ettõl enyhén megpirul, és finom illatú lesz. Megvárom, hogy langyosra hûljön, majd a felét tisztára mosott kávédarálóban porfinomságúra õrlöm. Ezzel el is készült a házi zabpehely-lisztem. Elõveszek 2 nagy tálat, és az egyikben összekeverem a házi zabpehelylisztet a finomliszttel meg a szódabikarbónával, majd szûrõn hozzászitálom a kakaóport. Nagy késsel falatnyi darabokra vágom az étcsokit, és ezt is hozzászórom. A másik tálba beleteszem a puha vajat meg a barna cukrot, robotgéppel habosra verem õket, és hozzájuk dolgozom a tojást. A tojásos-cukros vajat fakanállal összekeverem a csokimorzsás lisztkeverékkel meg a maradék, õröletlen zabpehellyel, és már végeztem is a tésztával. A két tenyerem közt diónyi golyókat formálok belõle, amelyeket szétlapogatok 4 centi átmérõjû, ? centi vastag korongokká. Ezeket elhelyezem egymástól tisztes távolságban a sütõpapíros tepsikben, és betolom a sütõbe. Elõször az egyik tepsit, aztán a másikat. A csokis kekszeknek 8 perc bõven elég ahhoz, hogy megsüljenek (a második körnek már 5-6 perc is elég!!!!!). Bár amikor ennyi idõ után kiveszem õket a sütõbõl, úgy festenek, mintha rájuk férne még egy kis süldögélés. De semmi tétovaság, készen vannak, higgyenek nekem. És azt is higgyék el, érdemes kicsit várni mielõtt átszedegetnénk õket egy rácsra, hogy azon hûljenek ki. Ha ugyanis rögtön leemelnénk a sütõbõl kivett még puha kekszeket a tepsirõl, megrepedhetnek vagy eltörhetnek. Ám ha türelmesek vagyunk, a végeredmény nemcsak finom, hanem takaros is lesz. És még egy jó tanács: ha sülés közben a kekszek összenõnének, melegen még könnyû szétválasztani õket egy tompa élû késsel. Kb. 40 keksz lesz belõle.
(stahl)