Csokis meggyes torta Zila formában

2010-02-01

sponsored links



1986-ban a Gázmûvek  130-ik születésnapjára megjelent szakácskönyvbõl  Hradszky Judit cukrász remek tortáját, már többször elkészítettem, most kicsit átalakítva Zila formában készült a tesztelés harmadik darabja.





Hozzávalók:
A piskótához:
2 tojás
1 1/2 evõkanál liszt

1/2 evõkanál kakaópor 

1 evõkanál édesítõ 
meggylikõr a piskóta meglocsolásához

A meggyes krémhez:
30 dkg mélyhûtött meggy

1 csipet õrölt fahéj
1/2 citrom leve
2 evõkanál
édesítõ,  (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
1 dkg zselatin

1 zacskó vaníliás pudingpor

A csokikrémhez:
8 dkg 70 %-os diabetikus keserûcsokoládé
2 dl tejszín
1dkg zselatin


A töltelékhez:



10 dkg mélyhûtött meggy 
1 evõkanál édesítõ
1 evõkanál kukoricakeményítõ

fahéj
citrom
 

1 dl tejszín a díszítéshez


A sütõt bekapcsoltam 220 fokra állítva. A tojásokat a robotgép addig verte, amíg kb. háromszorosára  nõtt a massza,  ekkor továbbvertem az édesítõvel, majd a lisztet és a kakaót beleszitáltam, és kanállal óvatosan, hogy ne törjön össze a hab, belekevertem.
A masszát egy  sütõpapírral kibélelt kerek tortaformába simítottam, a sütõt levettem 180 fokra, és a piskótát tûpróbáig sütöttem. A sütõben hagytam kihûlni.



Amíg hûlt, a csokoládét vízgõzön felolvasztottam,  1 dkg zselatint feloldottam egy kis vízben és felmelegítettem. A tejszínt kemény habbá vertem az édesítõvel. Amikor a zselatin és a csoki már langyos volt, hozzákevertem a tejszínhabhoz. 


A Zilaformát egy tálra tettem, befújtam a formaleválasztóval, -azt hiszem, hogy ilyen nedves állagú tölteléknél ez felesleges, de nem akartam kockáztatni- és beleöntöttem a csokis masszát úgy, hogy a forma félig legyen. Egy kevés maradt, de az is elfogyott. A formát  a hûtõbe tettem, hogy a krém egy kicsit megdermedjen.



Közben a meggybõl 7 dl vízzel kompótot fõztem, édesítõvel, fahéjjal, a citrom levével, és hagytam kihûlni. A meggyet kiszedtem a lábosból. A töltelékhez félretettem 2 dl kompótlét, és kb 10 dkg meggyet.    1 dl lében elkevertem a pudingport és a zselatint, a többit felforraltam. Lehúztam a tûzrõl, és belekevertem a zselatinos pudingport, visszatettem és lassú tûzön, kevergetve krémsûrûségûre fõztem. Amikor kihûlt, elõvettem a hûtõbõl a formát, beleszórtam a meggyet, igyekeztem igazságosan elosztani, és ráöntöttem a meggyzselét.

A piskótát meglocsoltam a meggylikõrrel, és a meggylikõrös felével a forma tetejére borítottam, és kicsit rányomkodtam. 3 órára a hûtõbe raktam. 


 
Közben elkészítettem a tölteléket. A félretett kompótlét felforraltam, a keményítõt egy kevés vízben elkevertem. A felforrt lébõl öntöttem egy keveset a keményítõs masszára (hõkiegyenlítés) majd az egészet a kompótlébe öntöttem, és kevergetve forraltam, amíg besûrûsödött. Beletettem a félretett meggyet és kihûtöttem. 

Tálalás elõtt a tortát kivettem a formából,a vonalak mentén felvágtam, és az üreget megtöltöttem a meggyes szósszal.


 A díszítéshez a tejszínt és a meggykompót levébõl kb 1/2 dl - t  habszifonba öntöttem. Sajnos nem lett elég kemény hab belõle, ezért a torta tetején összefolyt.


















Folytats a blogon ... cukroskata.blogspot.com/2010/01/csoki...

sponsored links

Keres?s