Csokis meggyes torta Zila formában
sponsored links
1986-ban a Gázmûvek 130-ik születésnapjára megjelent szakácskönyvbõl Hradszky Judit cukrász remek tortáját, már többször elkészítettem, most kicsit átalakítva Zila formában készült a tesztelés harmadik darabja.
Hozzávalók:
A piskótához:
2 tojás
1 1/2 evõkanál liszt
1/2 evõkanál kakaópor
1 evõkanál édesítõ
meggylikõr a piskóta meglocsolásához
A meggyes krémhez:
30 dkg mélyhûtött meggy
1 csipet õrölt fahéj
1/2 citrom leve
2 evõkanál édesítõ, (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
1 dkg zselatin
1 zacskó vaníliás pudingpor
A csokikrémhez:
8 dkg 70 %-os diabetikus keserûcsokoládé
2 dl tejszín
1dkg zselatin
A töltelékhez:
10 dkg mélyhûtött meggy
1 evõkanál édesítõ
1 evõkanál kukoricakeményítõ
fahéj
citrom
1 dl tejszín a díszítéshez
A sütõt bekapcsoltam 220 fokra állítva. A tojásokat a robotgép addig verte, amíg kb. háromszorosára nõtt a massza, ekkor továbbvertem az édesítõvel, majd a lisztet és a kakaót beleszitáltam, és kanállal óvatosan, hogy ne törjön össze a hab, belekevertem.
A masszát egy sütõpapírral kibélelt kerek tortaformába simítottam, a sütõt levettem 180 fokra, és a piskótát tûpróbáig sütöttem. A sütõben hagytam kihûlni.
Amíg hûlt, a csokoládét vízgõzön felolvasztottam, 1 dkg zselatint feloldottam egy kis vízben és felmelegítettem. A tejszínt kemény habbá vertem az édesítõvel. Amikor a zselatin és a csoki már langyos volt, hozzákevertem a tejszínhabhoz.
A Zilaformát egy tálra tettem, befújtam a formaleválasztóval, -azt hiszem, hogy ilyen nedves állagú tölteléknél ez felesleges, de nem akartam kockáztatni- és beleöntöttem a csokis masszát úgy, hogy a forma félig legyen. Egy kevés maradt, de az is elfogyott. A formát a hûtõbe tettem, hogy a krém egy kicsit megdermedjen.
Közben a meggybõl 7 dl vízzel kompótot fõztem, édesítõvel, fahéjjal, a citrom levével, és hagytam kihûlni. A meggyet kiszedtem a lábosból. A töltelékhez félretettem 2 dl kompótlét, és kb 10 dkg meggyet. 1 dl lében elkevertem a pudingport és a zselatint, a többit felforraltam. Lehúztam a tûzrõl, és belekevertem a zselatinos pudingport, visszatettem és lassú tûzön, kevergetve krémsûrûségûre fõztem. Amikor kihûlt, elõvettem a hûtõbõl a formát, beleszórtam a meggyet, igyekeztem igazságosan elosztani, és ráöntöttem a meggyzselét.
A piskótát meglocsoltam a meggylikõrrel, és a meggylikõrös felével a forma tetejére borítottam, és kicsit rányomkodtam. 3 órára a hûtõbe raktam.
Közben elkészítettem a tölteléket. A félretett kompótlét felforraltam, a keményítõt egy kevés vízben elkevertem. A felforrt lébõl öntöttem egy keveset a keményítõs masszára (hõkiegyenlítés) majd az egészet a kompótlébe öntöttem, és kevergetve forraltam, amíg besûrûsödött. Beletettem a félretett meggyet és kihûtöttem.
Tálalás elõtt a tortát kivettem a formából,a vonalak mentén felvágtam, és az üreget megtöltöttem a meggyes szósszal.