Csokis kuglófformában 07.14.
sponsored links
Fotó nincs. Illetve valaki csinált, de nem emlékszem, ki. A tortát a Kõleves kertben szervíroztuk. Igazi biciklis kaland (kosárleborulás) is megesett vele itthonról a Kõlevesig, de meg sem kottyant neki.
Az alaprecept egy nagyon csokis süti, hasonló receptekbõl rengeteg forog, a történelmi hûség kedvéért jelzem, hogy ez itt Bernard-tól származik, aki egy barátnõm anyukájának az ex-pasija.
Attól olyan finom, hogy rengeteg anyag van benne.
30 deka étcsokoládé
20 deka vaj
6 tojás (A recept ötöt ír, de nem figyeltem oda, és lendületbõl beleütöttem az összeset, ami itthon volt.)
8 evõkanál cukor
4 evõkanál liszt
35 szem rumos meggy
pár kanál meggyes rum
5-6 evõkanál cukrozatlan kakaópor
Gõz fölött felolvasztottam a csokit és a vajat. Szûrõbe tettem a meggyet, hogy lecsöpögjön.
Levettem a vizes edényrõl a csokis tálat, egyesével beleütöttem és elkevertem a tojások sárgáját.
Belekevertem a cukor felét (ez nem is fontos, lehet az egész cukrot a fehérjébe adagolni, sõt, úgy még egyszerûbb)
Egy csészébe pár kanál kakaóport szórtam, belepakoltam a meggyet, és megforgattam, hogy érje a szemeket. Ki akartam próbálni, hogy ez tényleg jó-e valamire. A meggyes piskóta és hasonló receptek szoktak olyat írni, hogy lisztbe kell forgatni a gyümölcsöt, akkor nem fog lesüllyedni a süti aljára. A kakaóba görgetés szórakoztató volt, és jól is nézett ki, de azt persze már nem figyeltem meg, hogy leszálltak- vagy sem, ráadásul a tálaláskor fejjel lefelé volt a torta...
A meggyrõl lecsöpögött rumot (és akár még egy kicsit) a tojásfehérjéhez adtam, és a cukor másik felével felvertem kemény habbá.
A csokimasszába belekevertem a négy kanál lisztet, aztán a felvert fehérjét is.
Kuglófformában sütöttem, amit alakja miatt sütõpapírral nem lehetett kibélelni, szóval nagyon izgalmas volt. Az aljába azért vágtam egy körlapot, alatta kivajaztam a formát, majd a lapot is. A formát már elõbb nagyon gondosan kikentem mindenütt vajjal, és beraktam a hûtõbe, hogy rádermedjen.
A kész tészta felét-kétharmadát beleöntöttem a formába, majd rápötyögtettem a meggy egy részét. A darabszám persze nem kötelezõ, csak itt a születésnap miatt volt fontos. Igazából persze akkor lenne jelentõsége, ha az ünnepelt egyedül enné meg. Következõ adag tészta, maradék meggy, maradék tészta. Jó forró sütõbe tettem, ettõl kicsit hirtelen elkészült (egy idõ mûlva lejjebb vettem azért a lángot), de a recept 180 fokot ajánl, az jónak tûnik. Õzgerinc, vagy bármilyen más formában is meg lehet sütni, vigyázni kell, inkább maradjon puha, mint hogy kiszáradjon, ez mégiscsak egy moelleux au chocolat.
A sütõbõl kivéve papírt tettem egy rácsra, arra borítottam. A forma alját hideg vizes konyharuhával hûtöttem. Simán kijött, sérülés nélkül. Kihûlés után kakaóport szitáltam rá.