Csokis kuglóf

2009-02-08

sponsored links


Vagy hívjam inkább kuglófformában sült vizes piskótának?

Végül is mindegy, lényeg, hogy tuti. 

A  vizes piskóta receptje:

Ahány tojás, annyiszor 6 dkg cukor, annyiszor 4 dkg liszt, annyi kanál víz, sütõpor.

Én általában nagyobb tepsihez  6, ehhez a kuglófhoz 4 tojást használok, mert ugye nõ a mérete sütés közben. 4 és 6 tojás esetében mindig 1 sütõport használok, tudom, nem logikus, de most mit aprózzam. Hivatalosan a 6 tojáshoz kéri az 1 sütõport.
A recept tutin bevált, ezer éves recept, már 11 éves korom óta így csinálom, hibátlan.

Tehát: 

A tojásfehérjét felverem, jó keményre, egyenként beleküldöm a sárgákat- lényeg, hogy lassan, majd a vizet belekanalazom, ezután a szárazanyagtartalom, ezt is szép lassan, fokozatosan. Fontos, hogy jó levegõs legyen, mert az elõmelegített sütõben ezek a levegõbuborékok, és a sütõpor fogják segíteni, hogy magas, így porózus tésztát kapjunk. Természetesen kivajazott formába kell tenni, kb 200 fokon 20-25 perc alatt megsül.
A vizes piskótához képest annyival tud többet a kuglóf, hogy bele szoktam tenni még diót, csokidarabokat, mogyorót, vagy bármit, ami van itthon. Majd kuglófformába sütöm, és ha van kedvem/idõm/alapanyagom, leöntöm csokival.

Finom, könnyû sütemény. 

(Bocsi, a fotózást már nem bírta ki Olivért, természetesen belenyalt. Le sem szált róla.)

 

 


 


Folytats a blogon ... 5balkez.freeblog.hu/archives/2009/02/...

sponsored links

Keres?s