Csirkemájas lepény Shaun Hill után

2009-09-18

sponsored links

A múltkor pakoltam a könyvespolcon, és szó szerint az ölembe - de legalábbis a lábamra hullott - ez a recept. Sajnos a Szakácsok könyve címû, nagyjából öt kilós alapmû formájában történt mindez, így egy kissé fájdalmas volt, de legalább ráeszméltem, milyen régen is vettem elõ ezt a remek kis ihletforrást. Az alapreceptet az a - neve ellenére ír származású - Shaun Hill jegyzi, aki a híres Merchant House konyhafõnöke volt sokáig. Ha most valami nagyon bonyolultat, és roppant kifinomultat várunk, akkor nagyot tévedünk, ez egy, a maga egyszerûségében klassz kis recept, amin persze megint csak változtattam, és e helyen önzõ módon a saját változatot közlöm. Noha én is csikemájból csináltam, utólag azt tudom mondani, hogy legközelebb liba- vagy kacsamájból fogom kipróbálni, mert szerintem úgy pikánsabb, késztettem továbbá hozzá hagymadzsemet is egy kis naranccsal.
____________________________________
Hozzávalók:
A tésztához:
1 egész tojás,
150 gramm vaj,
250 gramm finom liszt,
1 ek. tej,
só.
A töltelékhez:
2 ek. mazsola,
2 ek. Noilly Prat vermouth,
150 gramm csirkemáj,
1 apróra vágott mogyoróhagyma,
1 gerezd apróra vágott fokhagyma,
1 tojás,
250 ml. tejszín
só,
néhány levél friss bazsalikom,
kevés õrölt szerecsendió.
A hagymadzsemhez:
2 fej lilahagyma karikára ,
1 ek. olivaolaj - a szokásos Iliada :-)
1 ek. balzsamecet
1 ek. barna nádcukor,
csipet só,
1 narancs a díszítéshez.
Legelõször is a mazsolákat a vermouthba áztatjuk, hogy legyen idejük megszívni magukat. A tésztához összekeverem a tojást, és a felolasztott vajat, majd hozzáadom a lisztet, és a sót. A legegyszerûbb kézzel összekeverni a hozzávalókat. Amikor összekevertük az alkatrészeket, hozzáadjuk a tejet, azzal is kicsit összegyúrjuk, majd folpackban pihentetjük egy órát. Ezt követõen kinyújtjuk, kerek sütõformába tesszük, és 15 percre magára hagyjuk a hûtõben. A megtisztított, nyers májat az apróra vágott hagymával, fokhagymával összeturmixoljuk. Ezt követõen hozzáadjuk a tojást, a bazsalikomot, a tejszínt és a fûszereket is, és megint összeturmixoljuk. A tésztát elõvesszük a hûtõbõl, egy villával megszurkáljuk, és elõmelegített sütõben 200 fokon 10 percig sütjük, majd kivesszük, rászórjuk a vermouthból kivett mazsolákat, majd öntsük ráöntjük á a csirkemájas keveréket is, és már mehet is vissza a sütõbe 160 fokra, nagyjából 30 percre. A hagymadzsemhez a karikára vágott hagymát egy kis olivaolajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a balzsamecetet, és a cukrot, valamint a csipetnyi sót. Akkor jó, ha a hagyma kellemes, dzsemes állagot vesz fel. A lepényt hidegen tálaltam a hagymadzsemmel, és egy-egy karika naranccsal díszítve.

Folytats a blogon ... safranysarkany.blogspot.com/2009/09/c...

sponsored links

Keres?s