Csirkebecsináltleves

2009-03-09

sponsored links

 

Végre újból volt idõm bemenni a konyhába! Az egésznek az apropója az volt, hogy az egyik gyöngyös jércémrõl kiderült, hogy kakas. Úgyhogy szombat éjjel beáldoztuk szegényt az élelmezésügybe.
Kicsit jellegtelennek tûnik ez a leves elsõ leírásra,  majdnem el is álltam tõle, de aztán jónak bizonyult az intuíció: úgy ahogy van tökéletes ételt kaptunk eredményül.

Tavuklu Paça Çorbas? (8 Kiºilik) tarif tarifi


Hozzávalók
1 csirke vagy jérce
Másfél pohár liszt
9 ek vaj
Víz
Másfél citrom leve
10-12 gerezd fokhagyma
6 kk pulbiber, vagy jobbhíján erõspista*


Elkészítés
Egészben megfõzzük a csirkét répás, zelleres, karalábés húslevesnek, klasszikus magyar fûszerezéssel (só, bors, petrezselyem, esetleg sáfrány). Ha puhára fõtt, megvárjuk míg langyosra hûl, majd az összes húst és belsõséget leszedjük a csontokról és apró csíkokra vágjuk.
Egy nagy fazékban 6 kanál vajban kicsit megpirítjuk a lisztet, majd levesszük a tûzrõl és pár percen át hûlni hagyjuk. Közben megpucoljuk és áttörjük a fokhagymát. Ezután beletesszük a lisztbe húsdarabokat, és ráöntünk 15 pohárral a húslébõl. Csomómentesre kavarjuk, majd pár percen át, folyton kavargatva forraljuk. A vége felé hozzáadjuk a fokhagymát és a citromlét, valamint még egy kicsit megsózzuk. A pulbibert a maradék vajban megpirítjuk, majd a tetejére öntjük. (Ha erõspistánk van csak, azt persze nem kell pirítani.) Petrezselyemlevelekkel díszítve tálaljuk.

 

 

*: csípõs paprikás, chilis, olivaolajos õrlemény, kapható török boltokban, pl. a Keleti környékén a trolibuszos kis utcákban

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... torokkonyha.blog.hu/2009/03/09/csirke...

sponsored links

Keres?s