Csicsóka krémleves (finomabb)
sponsored links
Vannak növények, amelyek hosszú idõre eltûnnek, aztán ismét divatba jönnek. Ilyen a csicsóka is. Az én figyelmemet anyukám hívta fel rá. Néhány éve kíváncsiságból vetett néhány gumót a kertjébe. Mikor nagyon elszaporodott, hozott nekem is egy vödörrel. Mivel a Nagy szívesen eszegette, elvetettük. Most már nálunk is otthon érzi magát. Már tavaly is adtam a termésbõl az ismerõsöknek. (Önös érdekbõl, mert nekem annyira nem ízlett.)
Ebben az évben veteményezéskor jobban odafigyeltünk a csicsóka igényeire. No nem arra, hogy õ mit szeret, mert a csicsóka mindent szeret, gyakorlatilag kiirthatatlan. Tavaly még azt hittük, hogy szorgalmas gyomlálással kordában tudjuk tartani. Tévedtünk. Viszont kiismertük õkelmét! Mire igazán elkezd nõni, addigra már a borsó, retek, saláta szezonja elmúlik. Tehát a csicsókával "fertõzött" területre, vagy azzal határosan csak ilyen korán termõ növényeket vetettünk.
A héten a kertet a felásta a párom. Kértem, hogy a csicsókát ne bántsa, de így is sikerült egy doboznyit felszedni. Csak azzal, hogy felhúzgálta a töveket, hogy a területet ásáshoz elõkészítse. (A csicsóka ha kikerül a földbõl nagyon hamar elkezd töppedni. A fagyot viszont jól tûri, egész télen szedhetõ - ha az idõjárás is úgy akarja.)
Megfõtt az idei elsõ csicsóka krémleves. Most sokkal finomabb lett, mint ahogy emlékeztem rá. No, itt lebuktam. Igen, meg sem néztem, hogy tavaly hogyan készítettem. Természetesen nem pontosan emlékeztem. De ez a levesnek csak elõnyére vált!
Csicsóka krémleves (finomabb)
50-60 dkg csicsóka
2-3 közepes burgonya
3-4 gerezd fokhagyam
só
bors
2 dl fõzõ tejszín
víz
levesgyöngy
50-60 dkg csicsóka
2-3 közepes burgonya
3-4 gerezd fokhagyam
só
bors
2 dl fõzõ tejszín
víz
levesgyöngy
A csicsókát és a krumplit meghámoztam, és nagyjából egyforma darabokra vágtam. Alapos mosás után annyi vizet engedtem rá, hogy jó két ujjnyira elfedje. Adtam hozzá sót, kevés borsot, és 3 duci gerezd fokhagymát. Amikor a krumpli és a csicsóka is puhára fõtt, akkor botmixerrel simára turmixoltam. Visszatettem a lángra, és a fõzõ tejszínnel sûrítettem rajta.
Levesgyönggyel tálaltam.
A képet Dulminától vettem kölcsön. Remélem, nem haragszik érte! Én mostanában mindig elfelejtek fényképezni :( A nagy közösben keresgélve azonban nem találtam másik olyan csicsókát, ami hasonlítana a miénkre.
Tudtátok, hogy a csicsókának már saját lapja is van? Csicsóka.lap.hu