Csicseriborsó srí lankai módra
sponsored links
Csicseriborsót a mi éghajlati övünkön inkább csak télen eszünk, de Ázsia dél-nyugati részén a dhal-ok a mindennapok eledele.
Az indiai módra készült csicseriborsót már nagyon sokan ismerik - hisz Ázsia konyhái közül nálunk toronymagasan vezet az indiaiak fõzõmûvészete. De Srí Lankának, ennek a hatalmas indiai félsziget alatt szerényen meghúzódó, látszólagos kisöccsnek egyáltalán nem kell szégyenkeznie! Sõt! A srí lankai konyha talán még izgalmasabb, összetettebb is, mint az északi rokoné.
Aki megpróbálja, egyhamar nem szabadul tõle. A hasonló ízvilág azonban kifinomultabb, több fûszert is használ, mint a már önmagában is csípõs dél-indiai konyha. A chili mennyiségét persze csökkenthetjük, de a többit ne nagyon hagyjuk ki!
Ehhez a curryhez elõször össze kell kevernünk egy egyszerû curryport. (A srí lankai konyha a curryporok két nagy csoportját különbözteti meg: egyik a nyersen összekevert, másik a pirított.) Érdekessége, hogy kesudiót és rizst is tartalmaz, az indiai curryporokhoz képest viszont mások a fûszerek arányai. Gyümölcsösebb, egzotikusabb és buja módon illatos. Nyugodtan keverjünk ki egy kisebb adagot, garantáltan elfogy néhány hónap alatt!
Rizst, kesudiócurryt és szezámmagos uborkát adtam hozzá. Remek húsnélküli vacsora lett belõle!
Csicseriborsó srí lankai módra
100 g csicseriborsó, szárazon
2 ek ghee, vagy olaj
1 fej hagyma (nagyméretû)
2 gerezd fokhagyma
1 db currylevél
1 db chilipaprika, vagy ? tk chilipehely
? tk sárga mustármag
1 tk srí lankai száraz currypor * (lásd lentebb)
? tk kurkuma
1 tk maldív halszósz
? mk lepkeszegmag, õrölt
kb. 400 ml kókusztej (igény szerint több is)
? tk só
A csicseriborsót átmosom és fél napra hideg vízbe áztatom.
Wokban vagy serpenyõben felhevítem a gheet vagy az olajat, beleteszem a karikára vágott hagymát, zúzott fokhagymát, a currylevelet és a chilit és néhány percig pirítom. Ekkor beleteszem és lefedve kipattogtatom benne a mustármagokat. Hozzáadom a leszûrt csicserit és az összes többi hozzávalót. Annyi kókusztejjel felöntöm, hogy ellepje és alacsony hõfokon puhára párolom a csicserit. Ha szükséges, öntök még hozzá kókusztejet, vagy esetleg kevés vizet. A végén sûrû lé maradjon alatta.
Srí lankai száraz currypor
50 g koriandermag
? mk ánizsmag
? mk római kömény
kb. 8 szem kesudió
3 cm fahéj
3 cm thai citromfû (fehér része)
3 szem kardamom, zöld (kikapart belseje)
1 mk gyömbér, õrölt
1 tk feketebors, szemes
1 mk sárga mustármag
1 tk hosszúszemû rizs
Az összes fûszert nagyméretû kõmozsárban vagy aprítóban finomra õrlöm.
Üvegbe zárva, sötét helyen tárolva hónapokig megtartja az aromáját.
The Food of Sri Lanka címû könyv receptje kissé átdolgozva