Csanahi

2009-01-02

sponsored links

Bevezetés.

A csanahi kaukázusi (még tán leginkább grúz) egytálétel, illetve az elkészítésére szolgáló cserépedényt is így hívják. Elõre szólok, hogy nem az éteri, túlfinomult, gyönge lelkû népeknek való recept következik. Birka lesz itt és faggyú ráadásul. Tehát a bébicsirkehátizom-szuflé az máskor, máshol. De azért a klasszikus "mindent bele, ahogy jön" verziót kicsiny módosítással adom közre. Mennyiségeket a szokásos módon csak hozzávetõlegesen említek, egytálételrõl lévén szó.

Tárgyalás.

Vegyünk birkahúst: combot, lapockát, lábat, továbbá csontokat és kábé 10 deka faggyút. Vegyünk kisebb, lehetõleg gömbölyded padlizsánokat, nagydarab paradicsomokat és krumplit. Az arányok: 1 tömegrész húshoz 1-1 tömegrész padlizsán, paradicsom és krumpli illik. Vegyünk korianderzöldet, bazsalikomot, vörös- és fokhagymát, alapléhez zöldségeket, fûszereket. Vegyünk fehérbort (igen finom grúz fehérborok vannak, ha épp van a helyi közértben egy jobb Cinandali vagy Kakheti, az megfelel). Vegyünk ezeken felül sûrített paradicsomot.

Készítsünk a csontokból és az alaplézöldségekbõl alaplét - nem kell sok, és még abból is fog maradni, örüljenek a kutyák is.

Azután a húst daraboljuk nem túl kicsi, sõt, inkább nagy darabokra - öklömnyinél talán kisebb a megfelelõ méret - mondjuk legyen nõi ökölnyi. Kicsit besózzuk, pár percet állni hagyjuk, serpenyõben gyorsan körülpirítjuk és lerakjuk az edény aljára. (A klasszikus recept egyszemélyes bödönöket kíván, de szerintem jót tesz az ételnek és a hangulatnak is, ha nagyban csináljuk. Én már készítettem bográcsban is, és tökéletes lett.) A húsra rakjunk egy réteg felkarikázott hagymát.

Most pedig a padlizsánt és a paradicsomot megtöltjük. Elõször megskalpoljuk õket, a belüket kiszedjük - ez a paradicsom esetében egyszerûbb, a padlizsánnál dinnyevájóval dolgozzunk, nem kell mindent kiszedni belõle. A padlizsánbelet apróra vágjuk, összedolgozzuk az apróra darabolt faggyúval, a paradicsommal, pár gerezd apróra vágott fokhagymával és a szintén összevagdosott korianderzölddel és bazsalikommal. Ezzel a keverékkel töltsük meg a padlizsánt és a paradicsomokat.

A krumplit egészben, illetve, ha nagyobb lenne a húsdaraboknál, félbevágva rakjuk az edénybe. A krumplira kerül a padlizsán, legfelülre a paradicsom. Végül az alapléhez keverjük a bort és a paradicsompürét - 6 személyre mondjuk legyen3 deci leves, 1,5 deci bor, 3 evõkanál püré - ezt felforrósítva locsoljuk még az edénybe. Ha maradt még korianderzöld, rárakhatjuk, ártani nem fog.

Lefedve tegyük 200 fokos sütõbe, körülbelül 2 óra alatt lesz kész.

Befejezés.

Leginkább lapos kenyér illik hozzá, ami Grúziában puri, az örményeknél lavas, nálunk talán az indiai konyhából ismert naan. És persze bor. És társaság.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... 1taletel.blog.hu/2009/01/02/csanahi

sponsored links

Keres?s