cremasopa de espárragos
sponsored links
A spárgakrémlevest azt már nagyjából május-június óta rettenetesen kívántam, csak sajnos mindig úgy vagyok a spárgával, hogy mire észbekapok (mert nagyon szeretem), addigra rég nem kapható sehol.
Viszont most nagy szerencsém van: itt még kapható (Spanyolország, Andalúcia).
Szép zöld, ropogós, és az eddigi satnyák helyett nemrég szép izmosak érkeztek a boltba, hát gyorsan vettem is egy csomaggal (ugyanakkora súlyra, mint otthon, de hogy az mekkora... jellemzöen kidobtam a papírt, amin rajta volt). (Negyven deka? Talán...)
Az egyik feléböl párolt köret lett, a másikból (öt szál szépséges csoda) pedig krémleves (mostanában mindenböl krémlevest föznék. Látom, már lesz itt nemsokára olyan sárgarépakrémleves, hogy az ihaj).
Kezdetnek rákerestem a neten (mert nem hoztam szakácskönyvet), úgy emlékeztem van egy-két jó recept, amit még nyárelején néztem. Persze, találtam is.
Egyet - kettöt.
Ezekhez képest, pedig elöször is betettem egy kis Janis Joplint, majd meghámoztam kicsit a spárgákat (nem bízunk a spanyolokban, biztos egy csomó baci van rajta), a fejüktöl úgy három centire lefelé, a végükböl két centit levágtam, ellenöriztem, nem fás-e (megnyalod a végét, és ha nem túl recés, akkor jó). Másfél-két centis darabokra vagdostam, a fejet szigorúan egyben hagyva. Pici nyeleslábasban (ami például estére tejbegrízfözéshez egy gyereknek teljesen jó, akkorában) feltettem a tüzhelyre, közepes lángon evökanálnyi vajjal, kis sóval, pár csepp vízzel puhára pároltam (tizenöt perc mondjuk).
Amíg párolódott, elökészítettem a többi hozzávalót is.
Öt deka (kicsit kevesebb, mert azért ettem belöle néhány kockányit) kékmárvány sajtot pici kockákra vágtam, egy tojássárgáját egy deci fözötejszínnel (úgy kellett kikanalazni a dobozból, annyira sürü) elkevertem.
Amint megpuhult a spárga (ha beleszúrod a kést egy darabkába, akkor ellenállás nélkül áthalad rajta), levettem a tüzhelyröl, tettem hozzá egy evökanálnyi lisztet, sót, borsot, szerecsendiót, két deci tejet, a kockázott sajt felét, majd vissza a melegre, folyamatos kavargatás mellett addig forraltam, amíg el nem olvadt a sajt. Mivel ez így elég sürü lett (mégiscsak krémleves, nem fözelék), ezért tettem hozzá még fél (vagy egy, nem mértem) deci tejet, simára kavartam.
Elözöleg elmosott botmixerrel pépesítettem (beterült az egész konyha vele, jeeee), majd folyamatos keverés mellett lassan belecsorgattam valamennyit a tejszínes tojássárgájába (nehogy összeugorjon, bizony), amikor átmelegedett, akkor megfordítottam a dolgok menetét, és (ugyancsak folyamatos keverés mellett) a tejszínes tojássárgáját csorgattam bele a krémlevesbe.
Tettem hozzá egy kiskanálnyi mézet, beletettem a nagyon apróra (félcentis kis kockák) vágott márványsajtot, a spárgafejeket.
Megkevertem, hagytam állni picit (még véletlenül se tedd vissza a tüzre, mert megfö a tojás).
Olivaolaj spirállal és egy kis szerecsendióval a tetején nagyon jól mutat.
Egy embernek, ha csak ezt, vagy kettönek, ha mást is még.