Citrusos máktorta
sponsored links
Hiába fizettem elõ a Good Food-ra, a régebbi receptek hiányoznak. És bár rendszeresen olvasom a honlapot és aktívan használom a keresõprogramot, az valahogy nem az igazi, kellett eme kiadvány. Minden könyvesboltban lehet kapni és nem csak a süteményes változatot, az összes recept kategorizálva van és ezekbe a helyes kis füzetecskékbe vannak összegyûjtve.
Másfél hónapja végül megvettem a 101 cakes & bakes címût (lassan a többit is begyûjtöm) és alapos tanulmányozás után már aznap estére szelektáltam és összeállítottam magamnak egy sorrendet (persze nem tartom be), hogy miket kell feltétlenül kipróbálnom belõle. Mert hiába a sütésmániám, a krémes édességeket valamiért nem nagyon eszem, ellenben odavagyok a keverttésztás sütikért, kekszekért, muffinokért.
Ez a nasi is a kedvenc fajtámból való, ízekben gazdag, édes és savanykás egyszerre és telis-tele van mákkal.
Tekintve, hogy jópár évvel ezelõtt szigorú reformokat vezettem be (ami az alapanyagokat illeti), ismét egy átalakításra kerül sor. A cukorra már rég megtaláltam a megoldást, xylitolt, egy természetes édesítõszert használok. Ugyanúgy alkalmazandó, mint a hagyományos kristálycukor, ráadásul omlós habcsók is készíthetõ belõle. Viszont egészséges és, bármilyen hihetetlen, de a fogainknak is jót tesz. A kristálycukor és finomliszt káros hatásairól William Dufty: Cukor blues címû könyvébõl mindent meg lehet tudni.
A finomliszt helyett szívesen sütök zabkorpával, zabõrleménnyel (nem zabpehelyliszt, hanem az egész zab megdarálva), ezek kiváló alternatívák a búzadarára. A búzakorpa is mindig megtalálható a konyhaszekrényben. És hogy a finomliszt illúziója is megmaradjon, rendszeresen hozom otthonról az Update liszteket. Persze kezdeti nehézségeim nekem is akadtak a használatukat illetõen, de az évek során kitapasztaltam a mennyiségeket. Dúsításként remek hozzávaló a pudingpor illetve az étkezési keményítõ.
Legújabb alakításom, hogy egy angol cégtõl rendeltem csökkentett szénhidráttartalmú lisztet, ez lényegében az Update lisztek itteni megfelelõje. Egyetlen szépséghibája, hogy semmilyen egészségbolt sem forgalmazza (a szupermarketek meg végképp nem), így hát ha rendelni szeretnék, még a postaköltségért is fizethetek, ami a liszt árának majdnem a fele. Így 1,3 kg liszthez potom ?13-ért jutottam hozzá. Szóval marad a Magyarországról való "anyagbeszerzés".
Ezt az édességet viszonylag könnyen formáltam szuperegészségessé, de a zsiradékkal itt is csaltam. Vaj helyett krémsajtot kevertem a tésztába, de szerintem így is nagyon finom lett, olyan igazi cheesecake-es.
Hozzávalók:
4 db tojás
100 g xylitol
110 g liszt (az internerõl rendeltet használtam, helyette jó az Update süteményliszt)
100 g zabkorpa
1 zacskó tejszínízû pudingpor
1 tk szódabikarbóna
2 tk sütõpor
50 g mák
250 g quark (vagy krémes túró)
250 g natúr krémsajt
2 db narancs reszelt héja
2 db citrom reszelt héja
2 db lime reszelt héja
A tojást az édesítõvel habosra vertem (kb. öt percig), utána lassan a krémsajtot és a quark-ot hozzáadagoltam ehhez a keverékhez. Külön egy másik tálban összekevertem a száraz hozzávalókat, ezt is részletekben vegyítettem a túrós-krémsajtos masszával, végül beleforgattam a lereszelt citrushéjakat. Kibélelt tortaformába öntöttem, majd 160 fokos sütõben sütöttem kicsivel több mint egy órát. Hagytam a formában kihûlni, közben elkészítettem rá a cirtuszselét.
Az alaprecept szerint krémsajtos máz kerül a sütemény tetejére, de egy ideje mér kacérkodtam a gondolattal, hogy készítsek egy kis házi citromzselét, így most ezzel vontam be máktorta tetejét.
A zselé így készült:
Három citrom és három lime kifacsart levét elkevertem 2 dl vízzel, 50 g xylitollal. Ebbõl a lébõl kivettem két evõkanálnyit és simára kevertem benne két teáskanál keményítõt. Ezt a keményítõs keveréket visszaöntöttem a citrusos vízhez, majd lassú tûzön besûrítettem. Végül ment még bele egy-egy citrom és lime reszelt héja, majd a tûzrõl levéve elkevertem benne két tojás sárgáját.
Ez jóval nagyobb mennyiség, mint amit a süteményre kentem (arra elég volt 6 evõkanállal), de elõrelátó voltam, jól jöhet ez még bármikor. Akár ráadásként leöntve egy szelet sütit, vagy például palacsintatölteléknek.