Citromos rikottás torta (cheesecake) (egyszerû)

2009-11-27

sponsored links

Pedig már megfogadtam, hogy nem teszek fel nem vegános receptet, de hát esendõ az ember... Angliában sütöttem ilyent elõször amikor cheesecake-lázam volt és elterveztem hogy milyen sokféle cheesecake-et kirpóbálok majd. Hát, nem próbáltam ki sokfélét, ehhez a recepthez viszont rendszeresen visszatértem egyre egyszerûsítve a dologot. Mondjuk a kandírozott vagy milyen citromot, amit a tetejére ír Delia, arról eleve nem is gondoltam, hogy érdemes volna pepecselni vele,  aztán a tojássárgákat hagytam el a krémbõl, majd pedig egy hirtelen ötlettõl vezérelve a zselatint is, pedig megvettem már elõre az állatmenteset jó drágán. Remélem azért nem megy majd pocsékba. 

A tortaalaphoz összetörök 15-20 dkg zabkekszet, ki mennyire vastagon szereti. Én jó vastagon, azért is növeltem meg az eredeti receptben szereplõ 10 dekát. Kihagyjuk az 5 deka szeletelt mandulát belõle, mert nem rak hozzá annyit az ízéhez, amennyibe kerül. Vagy hozzátesszük, ez egyéni belátás kérdése. A kekszet én úgy szoktam összetörni, hogy beteszem egy erõsebb nylonzacskóba és sodrófával ütlegelem kitartóan, így még áramot se kell hozzá használni. Ha maradnak benn nagyobb darabok, azt kézzel is összemorzsolhatjuk késõbb, amikor összekeverjük a kekszmorzsát 7 dkg vajjal. Nem ijedünk meg tõle, ha nem áll össze, hanem továbbra is morzsás. Bele nyomkodjuk egy kapcsos tortaforma aljába a morzsát, az enyém 22 cm-es ha minden igaz. Simaaljú pohárral egyengethetjuk a felületet hatékonyan. Majd  betesszük az elõmelegített sütõbe kb 10 percre, ha látjuk, hogy összesülögetett, akkor jó, nem kell megbarnulnia. (Az eredeti receptben 20 perc szerepel, de nekem azalatt simán elég.)

A krémhez lereszeljük 2 citrom héját és kinyomjuk 3 citrom levét. A citromlébe én belekeverek 4-5 evõkanál cukrot, addig kevergetem amíg fel nem olvad, majd hozzákeverem a citromhéjat  és egy doboz (krémes) rikottát. Habbá verek 2-3 dl tejszínt (vigyázni, nehogy vaj legyen a vége) majd óvatosan összekeverem a citromos rikottával. Megkóstolom, hogy elég édes-e, ha nem, teszek még cukrot. Ez a krém nekem olyan szokott lenni, hogy szilárd, nem folyós, ezért is hagytam el a zselatint. Ha valakinek túl folyós lenne, akkor javaslom, hogy habfixálóval, esetleg zselatinnal javítson a helyzeten.

A krémet a kihûlt alapra öntöm és beteszem a hûtõbe. Delia szerint 4 órát kell minimum hûlnie.

Könnyû, savanykás desszert.


Folytats a blogon ... fozzunkurommel.freeblog.hu/archives/2...

sponsored links

Keres?s