Citrom, lemon, citron, limone, limón, Zitrone etc.
sponsored links
A citrom mindig is a nagy kevenceim közé tartozott. Az utóbbi egy-két hónapban azonban valami különös, menthetetlennek tûnõ citromláz hatalmasodott el felettem: mindenbe kerül belõle. Egész nap hideg citromos víz oltja szomjamat, ha fagyi, akkor csak citromos jöhet szóba, új dimenzióba emelt krémleveseket, ezúttal pedig egy minden részecskéjében savanykás citromkrémtorta készült a konyhámban. Az eddigi legfinomabb. Ezer köszönet Jamie Olivernek a fantasztikus receptért.
Hozzávalók nyolc fõ részére:
omlós tésztához
100 g porcukor
125 g szobahõmérsékletû vaj
csipet só
250 g liszt
2 tojássárgája
2-3 ek hideg tej
1 tojás a tészta kenéséhez
8 tojás
350 ml habtejszín
100 ml frissen facsart citromlé
200 ml firssen facsart zöldcitromlé
Elkészítés:
A tésztához a vajat a cukorral és a sóval kikeverjük. (Én lyukas közepû fakanalat használtam hozzá.) Hozzáadjuk a lisztet és a tojás sárgákat, és a lehetõ legkevesebb mozdulattal összedolgozzuk (morzsás állagú lesz). A végén beleöntjük a tejet és addig keverjük, míg nagyjából összeáll a tészta, duci hengerré formáljuk és fóliába csomagolva a hûtõben pihentetjük legalább egy órán át. (Az omlós tészta titka, hogy ne dolgozzuk, gyúrmáljuk agyon, máskülönben nyúlóssá válik.)
A pihentetési idõ leteltével a hengerbõl fél centis szeleteket vágunk, és kibélelünk velük egy 30 centiméter átmérõjû piteformát, egymáshoz nyomkodva õket az illesztéseknél, úgy hogy egyenletes legyen mindenhol. 180 fokra elõmelegített sütõbe dugjuk(légkeverésen) 12 percre.
Közben elkészítjük a citromkrémet: a tojást kikeverjük a cukorral, majd lassan hozzáadjuk a citrom-lime levet és a habtejszínt.
A félkész tésztát alaposan megkenjük tojással (megakadályozva ezáltal, hogy a tészta magába szívja a krémet) és megtöltjük a most még meglehetõsen folyós krémmel.
180 fokos sütõben kb. 30-40 perc alatt megsül. Akkor kell kivenni, mikor a krém a torta közepén még rezeg.
Egy órán át hûlni hagyjuk, és ez idõ alatt a citromkrém is megszilárdul a középsõ részen (elõbb semmiképpen ne vágjuk meg a tortát, mert szétfolyik, nyúlik az egész, plusz hidegen finom).