Chilis olaj és vega-sztereotípia

2009-06-17

sponsored links

Nem is értem, hogy eddig hogyan lehettem meg chilis olaj nélkül! És most csak úgy félig-meddig túloztam? :-D
Néhány hete találkoztam vele elõször a maga egyszerûségében: salátaöntetként, s azóta a rabja vagyok.
Beszereztem gyorsan itthonra is egy üvegcsével ? tudom, tudom, az lenne az igazi, ha magam készíteném, de - idõ és recept hiányában - pillanatnyilag megelégszem annak a bizonyos T betûs áruháznak a termékével. Szerintem egész kis dekoratív az üveg, s további mentségemre szolgáljon, hogy ? ami az összetevõket illeti - csak olívaolajat és chilit tartalmaz.
Nagyon szívesen megpróbálkoznék egyébként a házi fûszerolaj-készítéssel, remélem egyszer majd annak is eljön az ideje. Tényleg, Nektek, van esetleg e témában jól bevált ötletetek, receptetek?

No, vissza a chilis olajhoz. Az a fantasztikus benne, hogy nem erõs, inkább gyengéden bizsergeti az ember szájpadlását, felpezsdíti és pikánssá teszi még a viszonylag semleges ételek ízét is! Pácoltam már benne pl. patisszont, majd meggrilleztem: mennyei lett!

Mindazonáltal, mint már említettem, elsõ találkozásunk alkalmával salátaöntetként funkcionált a rubinpiros fûszeres olaj.
Na, azóta gyakorlatilag permanensen salátát eszem! Önironikus pillanataimban azt szoktam mondani: hát, most aztán megfelelek a vegetáriánusokról alkotott sztereotíp képnek és nyers zöldségeket, mindenféle zöld leveleket meg magokat rágcsálok. De nem tudok betelni vele! És nem értem magam, hogy eddig miért nem fogyasztottam salátát sokkal többször, amikor ennyire szeretem. Talán ezen elelmélkedem még egy kicsit ? amolyan önismereti jelleggel! :-D

Salátaügyben örömteli fejlemény, hogy kezdõdik már a paradicsom, uborka, leveles zöldségek szezonja, így talán kevésbé kell attól tartani, hogy az ember a kelleténél nagyobb koncentrációban visz be mindenféle oda nem illõ anyagot ? növényvédõszereket, nitrátot, stb. ? a szervezetébe.
Esti vacsorasalátáim rendkívül egyszerûen, s gyorsan készülnek. Gyakorlatilag abból, amit épp a hûtõben találok.
A képen látható variánsban kétféle saláta, nyers céklacsíkok, paradicsom, olajbogyó, kevés újhagyma található. Kissé sózva, borsozva, chiliolajjal összeforgatva. Bio-parmezánforgácsokkal megkoronázva.
Tényleg bármilyen zöldségféle tehetõ bele, vegán hangulatú estéimen, pirított magkeverékkel (pl. napraforgó, tökmag, fenyõmag, lenmag, szezámmag) vagy durvára tört olajos magokkal szórom meg. Teljes kiõrlésû kenyérbõl készített pirítóssal fogyasztom.


Folytats a blogon ... cuisineadele.blogspot.com/2009/06/chi...

sponsored links

Keres?s