Chili paprika
sponsored links
A tegnap elültetett növények egyike a nálunk díszpaprikaként ismert Chili paprika (Capsici fastigiati) egy aprótermetû változata.
A chili nagyon csípõs, hegyes, piros, a trópusokon termõ paprikafajta, a mi cseresznyepaprikánknak közeli rokona. A rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést és megóvja a gyomor nyálkahártyáját. A paprikafélék (Capsicum) csípõsségét a Scoville-skálán mérjük, amely a kapszaicin mennyiségét jelzi. A módszer azon alapul, hogy a paprikából készült kivonatot mennyi cukros vízzel hígítva kapunk olyan oldatot, melyet már nem érzünk csípõsnek. A legerõsebb paprikafajta a Habanero chile. A kapszaicin tartalmú tapasz gyógyítja a fájós hátat, csökkenti a reumás ízületi gyulladást, serkenti a keringést, lázcsillapító hatású, de egészséges embernél védelmet biztosít a gyomorfekély kialakulása ellen is. A paprika táplálkozás élettanilag legfontosabb alkotórésze a C-vitamin, magas a karotin tartalma, és jelentõs B1, B2-vitamintartalommal is rendelkezik. Kínai, indiai, mexikói ételekhez elengedhetetlen (de helyettesíthetjük a mi ?magyar? cseresznyepaprikánkkal). Számos chilivel készült ételt fõztem már én is, van egy-két klasszikus, és magyarított receptem, de ezeket majd a termés betakarításakor veszem sorra. Most két egyéb felhasználásról írok.
Chili fûszerecet
Hozzávalók (ez egy irányadó alap):
4 dl fehérborecet
4 db chili paprika (vagy bármilyen fajta, kicsi, csípõs)
2 db szép babérlevél
2-4 db fokhagyma gerezd (egészben megtisztítva)
1-2 tárkony ág (5-6 cm-es darab)
Ízlés szerint állíthatjuk elõ, bátran kísérletezzünk. Az alap általában fehérborecet kb: 2-4 dl-t érdemes csinálni, (ne használjunk 10%-os vagy még annál is erõsebb ecetsavat!) a paprikát megmossuk, leszárítjuk, és 3-5 helyen megszurkáljuk. Az üvegbe a paprika mellé tehetünk babérlevelet (ne sokat mert keserû lehet) fokhagyma gerezdeket egészben még pikánsabb ha tárkony ágat is dugdosunk a paprika mellé. Minden olyan fûszer kerülhet bele szárítva vagy frissen (ekkor a vizet szárítsuk le róla alaposan), amit ecetes ételekhez egyébként is használnánk. Hûvös helyen tároljuk kb.:3-5 hét múlva tökéletes fõzéshez, salátákhoz.
Sajnálom, hogy a tavaly készített fûszerecetet nem fotóztam le, de ígérem, a paprika szezonban pótolom.
Chili fûszerolaj
Hozzávalók alap:
4 dl extra szûz olivaolaj (vagy bármilyen általatok kedvelt nem túl karakteres olaj)
4 db chili paprika (vagy bármilyen fajta, kicsi, csípõs, szines)
Variáció I pl.: caprese-hez:
2-4 db fokhagyma gerezd (egészben megtisztítva)
2-4 levél bazsalikom (fontos hogy száraz legyen!)
Variáció II pl.: tojássalátához:
- 1-2 rozmaring ágacska (5-6 cm-es darab)
Variáció III pl.: csirkéhez:
6-8 zsálya levél
A paprikákat ugyan úgy elõkészítem, mint a fûszerecetnél, belerakom az üvegbe, itt még szabadabbra engedhetjük a fantáziánkat. Variációk: készíthetünk ?caprese fûszerolajat?, az üvegbe a piros paprika mellé teszünk friss bazsalikomot és fokhagyma gerezdeket, felöntjük extra szûz olivaolajjal. Szinte bármilyen salátához illik a rozmaringos változat. Gyönyörû a piros paprika és a zöld rozmaring ág az üvegben. A ?sima? sült csirkét elvarázsolhatjuk a zsályás változattal, ekkor az üvegbe a piros és zöld színû paprika mellé az ezüstös zsálya levelekbõl teszünk. Minden változatnál érdemes 3-5 hetet várni olyan élmény a csípõs fûszeres olaj, amit egyszerûen nem lehet utánozni. De a vacak kajáknál is csodát tesz, én nagyon szeretem az évszakváltó, salaktalanító krumpli diétámnál (héjában fõtt krumpli sóóóóó!!!!! nélkül, csípõs fûszerolajjal pikánssá téve, tényleg nagyon jó!) használni.
A képet innen kaptam kölcsön, de sajátot is teszek majd fel.
Ezek az egyéb chili felhasználási módok nem csak finomak, de gyönyörûek és remek ajándék ötletek is, garantáltan örül, aki egy ilyen csodát kap. Decemberben a rokonoktól kaptam kb.: 20 db régi 50-80 éves kis üvegecskét. Alig várom már, hogy a kis magokból termés legyen és tele rakjam õket.