Caprese ihletésû málnás csokitorta
sponsored links
Édesség, süti fronton a franciákat tartom nagyon nagyra, de az olasz sütiket fogyasztom a legszívesebben. A Caprese torta az egyik legfinomabb déli édesség (meg hát canollit még mindig nem tudok csinálni), de én akkora pirosgyümölcs rajongó vagyok, hogy nem kerülhette el a transzformációt. Az elsõ lépés az volt, hogy raktam bele néhány málnát. Aztán kihagytam a mandulát. Tehát más lett teljesen, viszont azt a sok okosságot, amit az olasz konyhában kitaláltak, meghagytam, így a jó része maradt, a még jobb része meg jött.
Hát így.
Még annyi, hogy elsõ olvasásra melós sztorinak tûnik, de egyáltalán nem az. Én mindig ezzel villantok, mert nehéz elcseszni, viszont óriási sikert arat, és tudományos fejjel lehet magyarázni a titkait, melyek elsõ hallásra azt a látszatot keltik, hogy mekkora profi vagy, ugyanakkor ha valaki kipróbálja, rájön, milyen gyors és egyszerû az elkészítése.
Hozzávalók
1 vagy 2 tábla étcsoki.
Az eredeti receptben 20-25 dkg van, de én inkább veszek egy (10 dkg) tábla drága afrikai csokit.
Sok múlik ezen.
Ha akarod, 10-15 dkg mandula
Egyébként finomabb vele.
30 dkg málna
Persze a friss az igazi, de bõven jó a mirelit is. Ez elég az öntethez és a díszítéshez is.
6 tojás - külön a sárgája és a fehérje
20 dkg vaj
kb 10 dkg (egy csésze) cukor
Elkészítés
Én hiszek az istennek, és valóban kirakom a hozzávalókat a pultra kb fél órával a mûveletek megkezdése elõtt.
Elsõ lépésben mindig felrakok egy kis lábosban vizet, rá egy fémtálkát, beletöröm a csokit, és hagyom, hogy olvadjon szépen. Van, aki a vajjal együtt olvasztja fel, én nem szeretem úgy, túl geil lesz. Fogod a vajat, elkevered a csészényi cukor 2/3-ával, aztán - és itt jön az a rész, amit a szentségtörõk hamar elhagynak, aztán rájönnek, hogy nem véletlenül kell így csinálni - egyenként !!! hozzákevered a tojássárgákat. Utána beleöntöd a felolvadt csokit, és ha akarod, a darált mandulát. Sokan esküsznek arra, hogy kicsit hagyni kell lehûlni a csokit, én próbáltam így is, úgy is, és tök ugyanolyan lett a végeredmény.
Szóval megvan a kulimász, akkor a maradék cukorral és egy csipet sóval jó alaposan felvered a tojásfehérjét. Az is fontos, hogy ezt nem egy az egyben öntöd a krémhez, hanem elõször az 1/4-ét, finoman, szeretettel, aztán apránként a többit. Egy habos csokis bigyót látsz a tálban, nyugi, ez változni fog. Dobálj bele annyi málnát, amennyit szeretnél. Én elég sokat szoktam, ettõl jó dzsundzsi lesz.
Egy tortaformát kikensz vajjal, aztán az aljára még egy vajazott, lisztezett sütõpapírt is raksz. Lehet anélkül is, de nem vicces, ha ezen úszik el a mutatvány, úgyhogy én ajánlom.
Beleöntöd a formába, 180 fokon kb 40-45 percig sütöd. Szerintem ezt ne légkeveréses üzemmódban csináld, attól nekem odakap a széle. Azt fogod látni, hogy felszívja magát, dagadozik, na ez sem marad így, és ez nagyon helyes,ugyanis olyan igazi ragacsos, nem száraz tortát akarunk. Ha kész, elválik a tortaforma oldalától.
Vedd ki, hagyd hûlni 5-10 percig! Akkor óvatosan vedd ki a formából, és fordítsd meg mondjuk rácsra, de jó a sima tányér is! Na ekkor szépet fogsz látni, a torta nagyot sóhajt, és leereszt. Ez akkor van, ha jól csináltad. Újabb 10 perc múlva fordítsd vissza. Közben ne aggódj, a málna miatt valóban fura az alja, de az mindegy, meg nem is fog látszani.
Én sütés közben szoktam megcsinálni az öntetet, nem muszáj egyébként, magában vagy tejszínhabbal is finom, így viszont jobban néz ki.
ÖNTET
Ízlés szerint cukorral kis lábosban összemaszatolod a málnát (én 3 evõkanál cukrot rakok bele), jól nyomkodd össze a málnadarabokat! Ha kész, még melegen szûrd át, hogy a magok ne csúfítsák. Frissen is jó, de a legjobb 15-20 perc múlva lesz, ezért érdemes nekiugrani, amíg a torta a sütõben van. Aztán felvágod a tortát, mellé mehet az öntet, esetleg tejszínhab, málna, és kész. Villával egyétek, mert nedves.
Isteni.