Büszkeségem: házi update kenyér!

2009-06-01

sponsored links

Hatalmas büszkeséggel tölt el hogy sikerült összehoznom az elsõ update kenyeremet. Bizton állithatom hogy ezennel új fejezet indult a konyhámban mert ez aztán valóban rengeteg lehetõséget kinál!

Igaz hogy jelenleg még csak update 2-es verzióban sikerült, de elsõ alkalommal nem mertem bátrabb lenni a liszt arányaival igy ez még finomitásra szorul. Reggelire azonban már igy is tökéletes, és elmondhatom hogy a bolti verzió a lába nyomába sem ér. Állagára kicsit tömörebb, hasonlit a kenyérsütõs kenyerekhez, viszont most 1 naposan még nem morzsálódik egyáltalán. A héja nem roppanós, inkébb formakenyér szerü de nem kemény.  A külsején még lehet szépiteni, de elsõre nekem ez is gyönyörü!

Igy készült:

30dkg Update Süti liszt (kenyérliszt elfogyott itthon, legközelebb azzal próbálom) 

20dkg teljes kiõrlésü búzaliszt

3dl viz

1tk só

1tk oliva olaj

1dl tej

1tk fruktóz

10g élesztõ

1/4 tasak sütõpor

A tejet picit megmelegitettem a mikróban, beleszórtam a fruktózt, majd belemorzsoltam az élesztõt. Letakartam és kb 5 percig hagytam dolgozni. A liszteket kimértem, összekevertem a sütõporral, sóval majd hozzáöntöttem az élesztõs tejet és az oliva olajat. Kezem ügyébe készitettem a langyos vizet, majd elkezdtem összedolgozni a tésztát. Amikor összeállt kiboritottam a kiõrlésü liszttel megszórt deszkára majd gyúrtam tovább. Nekem eléggé ragadt, igy felvett még legalább 10dkg lisztet (ezért az U2-es kód...) Addig dolgoztam a tésztát amig már nem volt ragacsos, de még mindig szép könnyü maradt. Beleraktam egy tálba, letakartam. Ekkor bekapcsolam a sütõmet 60 fokra és beraktam kelni. 15 perc után kivettem, átgyúrtam, majd visszaraktam újabb 30 percre. Gyönyörüen megkelt, nem igaz hogy az élesztõ nem dolgozik ezzel a liszttel!!!

A 30 perc elteltével kikaptam a sütõbõl és feltekertem a gombot 220 fokra. Amig melegedett picit átgyúrtam a tésztát, majd egy sütõpapirral bélelt formába raktam. Picit megspricceltem vizzel a tetejét és betoltam a forró sütõbe. 220 fokon 15 percet sült, majd visszavettem 190 fokra és igy kapott még 30 percet. Miután kivettem letakartam egy konyharuhával és igy pihent egész éjszaka... Legközelebb igérem készitek fázisképeket is!

Egy valamit nem értek... Az update péksütemények olyan fehérek mintha fehér lisztbõl lennének mig minden amit update lisztbõl sütünk barnásabbak, még a piskóta is. Persze engem ez nem zavar, csak csodálkozom hogyan lehet ha elvileg ugyanabbol az anyagból dolgozunk...? Bár nagyon szeretem ezeket a péksütiket, most valahogy bizalmatlanabb lettem velük emiatt...


Folytats a blogon ... fogyikonyha.freeblog.hu/archives/2009...

sponsored links

Keres?s