Báránnyal töltött dolmapaprika (Etli biber dolmas?)

2008-09-16

sponsored links

Mint tudjuk, Törökország nem csak két kontinensen terül el, de ezáltal Ázsia kapuja is. Az ország csupán mintegy 3 százaléka fekszik a jó öreg Európa területén, a Boszporusz pedig Ázsia legnyugatibb szeglete, ezért épp ideje, hogy végre mi is megemlékezzünk róla ? hisz a mi Orient Express-ünk is innen indult útjára?

Ha létezik is ilyen, nem tudom, melyik fogást lehetne a legnemzetibb török fogásnak kikiáltani, de bizonyára sok ilyen van, nem is érdemes ebben a kérdésben vitába szállni.
Nálunk viszont a török töltött paprika az egyik nagy kedvenc. Azt hiszem, temérdek recept, több verzió és személyes tapasztalat után mára már egészen kitanultam a csínját-bínját.

Báránnyal töltött dolmapaprika

A török konyhában dolmának nevezik a mezze során felszolgált töltött ételféleségeket. A dolma egy igen tág fogalom (EN/DE), kisebb változtatásokkal minden közel-keleti konyhában otthon van. A szó pedig maga is a török nyelvbõl ered és "töltött"-et jelent.
Töltenek paprikát, cukkinit, padlizsánt, szõlõlevelet, paradicsomot, tököt és még megannyi zöldséget, sõt gyümölcsöt is. A zöldségeket rendszerint rizssel elkevert bárány- vagy birkahússal, néha csak fûszeres rizssel. Ha megmaradna, eltehetjük másnapra, mivel hidegen is nagyon jók.
Törökországban az úgynevezett dolmapaprikát használják hozzá ? ez pontosan azt jelenti náluk, mint nálunk a tv-paprika. Méretre kisebb, zömökebb, vastaghúsú, és soha nem csípõs, a színe a világostól a mély sötétzöldig még narancsos is lehet. Érdekes, de soha nem ettem még ezt a paprikát nyersen, mindig csak töltöm, nem is tudom, milyen valójában az íze.  [.....]


sponsored links


Keres?s