Burgonyás zöldségcurry 2 évvel ezelõttrõl

2007-10-30

sponsored links

Ezt a dashboardon találtam.



Amióta az interneten kicsit kimûvelõdtem ("google is my cookbook"), elég magabiztosan fõzõk curry-t; végülis India nagy ország, valahol biztos csinálnak benne olyat is ami az enyémhez hasonlít :)

Szóval, a korábban beígért recept-template, melynek aktualitását az adja, hogy ma is hasonlót fõztem. Ez most tehát a mai változat. Az eredetileg kiindulásul vett recept pedig itt olvasható.

Hozzávalók:
  • krumpli
  • zöldségek (jelen esetben: sárgarépa, cukkini, gomba)
  • hagyma, fokhagyma, gyömbér
  • zöldségleves-alap (vagy víz)
  • egy paradicsom
  • fûszerek: hát itt aztán szabad a pálya, de valami curry-keverék / garam masala azért kell
  • olaj, só
  • kókuszej vagy joghurt, kefír
Én a fûszerkeveréket frissen csináltam: Koriander-, kömény-, mustár-, kardamam-, görögszéna , stb. magokat, szegfûszeget megpirítottam, mozsárban megõröltem, és ehhez kevertem még õrölt chilit, kurkumát, fahéjat, gyömbért, szerecsendiót. Ezt használtam aztán az elején és a végén is.

Ennek a receptnek az érdekessége, hogy a krumplit (opcionálisan esetleg más zöldségeket is) az elején megsütjük kevés olajban, ameddig el nem kezd megbarnulni - ettõl gondolom más íze is lesz, és nem is mállik szét utána a fõzés folyamán. Utána ezt az olajat használtam tovább: hagymát, sárgarépát pirítottam benne, aztán fokhagymát és gyömbért adtam hozzá, még késõbb a fenti fûszerkevérékbõl, bátran. 5-5-5 perc ezekre jó kiindulási pont, talán. Aztán hozzáadtam a maradék zöldségeket (mindent kb másfél-két centis darabokra vágtam, a krumplit is), késõbb egy felkockázott paradicsomot, és megsóztam. Egy idõ után hozzáadtam a zöldségleves-alapot és az elején félrerakott krumplit; fedõ alatt fõztem kb 30 percig. A végén még utánasóztam, a fûszerkeverékbõl is adtam még hozzá (így jobban megmarad az aromája), és elkevertem kókusztejjel. Ez utóbbinak szerepe jelen megértésem szerint kettõs (hármas, ha a színt is számoljuk): egyrészt sûriti az eddig inkább leveses állagú ételt, másrészt a fûszerek élét is lesimítja (ma mondjuk egyáltalán nem csináltam csípõsre, de azért az is elõfordul; máskor csípõs zöldpaprikát is szoktam hozzáadni, meg még külön chilit is).

Kifejezetten finom lett.

Folytats a blogon ... remixkitchen.blogspot.com/2007/10/bur...

sponsored links

Keres?s