Burgonyás zöldségcurry 2 évvel ezelõttrõl
sponsored links
Ezt a dashboardon találtam.
Amióta az interneten kicsit kimûvelõdtem ("google is my cookbook"), elég magabiztosan fõzõk curry-t; végülis India nagy ország, valahol biztos csinálnak benne olyat is ami az enyémhez hasonlít :)
Szóval, a korábban beígért recept-template, melynek aktualitását az adja, hogy ma is hasonlót fõztem. Ez most tehát a mai változat. Az eredetileg kiindulásul vett recept pedig itt olvasható.
Hozzávalók:
Ennek a receptnek az érdekessége, hogy a krumplit (opcionálisan esetleg más zöldségeket is) az elején megsütjük kevés olajban, ameddig el nem kezd megbarnulni - ettõl gondolom más íze is lesz, és nem is mállik szét utána a fõzés folyamán. Utána ezt az olajat használtam tovább: hagymát, sárgarépát pirítottam benne, aztán fokhagymát és gyömbért adtam hozzá, még késõbb a fenti fûszerkevérékbõl, bátran. 5-5-5 perc ezekre jó kiindulási pont, talán. Aztán hozzáadtam a maradék zöldségeket (mindent kb másfél-két centis darabokra vágtam, a krumplit is), késõbb egy felkockázott paradicsomot, és megsóztam. Egy idõ után hozzáadtam a zöldségleves-alapot és az elején félrerakott krumplit; fedõ alatt fõztem kb 30 percig. A végén még utánasóztam, a fûszerkeverékbõl is adtam még hozzá (így jobban megmarad az aromája), és elkevertem kókusztejjel. Ez utóbbinak szerepe jelen megértésem szerint kettõs (hármas, ha a színt is számoljuk): egyrészt sûriti az eddig inkább leveses állagú ételt, másrészt a fûszerek élét is lesimítja (ma mondjuk egyáltalán nem csináltam csípõsre, de azért az is elõfordul; máskor csípõs zöldpaprikát is szoktam hozzáadni, meg még külön chilit is).
Kifejezetten finom lett.
Amióta az interneten kicsit kimûvelõdtem ("google is my cookbook"), elég magabiztosan fõzõk curry-t; végülis India nagy ország, valahol biztos csinálnak benne olyat is ami az enyémhez hasonlít :)
Szóval, a korábban beígért recept-template, melynek aktualitását az adja, hogy ma is hasonlót fõztem. Ez most tehát a mai változat. Az eredetileg kiindulásul vett recept pedig itt olvasható.
Hozzávalók:
- krumpli
- zöldségek (jelen esetben: sárgarépa, cukkini, gomba)
- hagyma, fokhagyma, gyömbér
- zöldségleves-alap (vagy víz)
- egy paradicsom
- fûszerek: hát itt aztán szabad a pálya, de valami curry-keverék / garam masala azért kell
- olaj, só
- kókuszej vagy joghurt, kefír
Ennek a receptnek az érdekessége, hogy a krumplit (opcionálisan esetleg más zöldségeket is) az elején megsütjük kevés olajban, ameddig el nem kezd megbarnulni - ettõl gondolom más íze is lesz, és nem is mállik szét utána a fõzés folyamán. Utána ezt az olajat használtam tovább: hagymát, sárgarépát pirítottam benne, aztán fokhagymát és gyömbért adtam hozzá, még késõbb a fenti fûszerkevérékbõl, bátran. 5-5-5 perc ezekre jó kiindulási pont, talán. Aztán hozzáadtam a maradék zöldségeket (mindent kb másfél-két centis darabokra vágtam, a krumplit is), késõbb egy felkockázott paradicsomot, és megsóztam. Egy idõ után hozzáadtam a zöldségleves-alapot és az elején félrerakott krumplit; fedõ alatt fõztem kb 30 percig. A végén még utánasóztam, a fûszerkeverékbõl is adtam még hozzá (így jobban megmarad az aromája), és elkevertem kókusztejjel. Ez utóbbinak szerepe jelen megértésem szerint kettõs (hármas, ha a színt is számoljuk): egyrészt sûriti az eddig inkább leveses állagú ételt, másrészt a fûszerek élét is lesimítja (ma mondjuk egyáltalán nem csináltam csípõsre, de azért az is elõfordul; máskor csípõs zöldpaprikát is szoktam hozzáadni, meg még külön chilit is).
Kifejezetten finom lett.