Burgonyapelyhes kenyér

2009-09-25

sponsored links

Ennek a receptnek az õsét Limarától lestem, eredetileg hot-dog kiflik készültek belõle. Azonban miután elõször véletlenül, majd már szándékosan is bent felejtettem a kenyérsütõben, és kiváló kenyér lett belõle, úgy döntöttem, hogy inkább annak használom.

Ez utóbbi alkalommal, a múlt hétvégén, a kenyér tésztája hosszasan kelt, elõször a kenyérsütõben, majd a délutáni napsütésben a konyhaasztalon. Végül olyan gyönyörû nagyra nõtt, hogy úgy döntöttem mindenképpen megosztom.

Burgonyapelyhes kenyér

- 1 pohár joghurt vagy kefir
- 2 dl tej
- 1 tojás
- 0,5 dl olaj
- 2 teáskanál só
- 8-10 evõkanál burgonyapehely (krumplipüré por is ugyanolyan jó)
- 50 dkg teljes kiõrlésû liszt (vagy 40 dkg tk + 10 dkg kenyérliszt)
- 2,5 dkg élesztõ

A hozzávalókat kenyérsütõgépben 20 percig dagasztom, majd minimum 40 percig kelni hagyom. Ezek után kiveszem, lisztes deszkán lazán átgyúrom, majd konyharuha alatt hagyom, hogy kétszeresére keljen (kb. 1 óra)

Fél óra múlva (a kelés kb. felénél) begyújtom a sütõt, és elõmelegítem a kedvenc cserép sütõedényem (fedeles jénai, sütõben is használható lábas/fazék is ugyanolyan jó), hasonlóan a Dagasztás nélküli kenyér receptjéhez. Amikor már alaposan átforrósodott az edény, óvatosan kiveszem, majd igyekezve, hogy ne nyomkodjam ki a levegõt, a tésztát beleteszem.

Fedõvel kb. 25 percig sütöm, majd fedõ nélkül is nagyjából ennyi ideig. Miután elkészült, rácsra teszem, kevés vízzel lespriccelem, majd várom, hogy kihûljön és ehessem:)

Finom, elég laza állagú, ropogós héjú kenyér lesz belõle, kellemes krumplis ízzel.

mithrile.blogspot.com

Folytats a blogon ... mithrile.blogspot.com/2009/09/burgony...

sponsored links

Keres?s