Brokkolis-zelleres-gyömbéres csirke
sponsored links
Nos akkor, hogy ne csak sírjon a szám :) itt egy "kínai" csirkeegytál, maradék zöldség felhasználásának kiváló módja. Lehet, meg kellett volna tartanom VKF!-ig, de ki tudja, mi lesz még addig. ;) Meg nem akartam megint úgy járni, mint a shebbakiával: a nevezett ételhez nem volt ez itthon, meg nem volt az itthon... :D
Itt tulajdonképpen csak alig pár dolog hiányzott: egy wok, egy kis friss gyömbér, egy kis földimogyoró-olaj, egy kis fenyõmag, egy kis kukoricakeményítõ...bágátell ;) Volt helyettük zeller, csak hogy nehogy már minden jó dolog kimaradjon. Egyébként finom lett :) A recept a Reader's Digest Ízek a világból c. sorozat Egytálételek kötetébõl van.
Hozzávalók:
2 kávéskanál kukoricakeményítõ (helyett liszt) - 4 ek szójaszósz - 1 ek száraz sherry - 450 g kicsontozott csirkemell/comb, bõr nélkül, vékony csíkokra vágva - 2 ek földimogyoró-olaj (helyett sima napraforgóolaj) - 2 gyömbér, megtisztítva, és 2.5 cm-es, gyufaszálnyi csíkokra szelve (helyett ízlés szerint õrölt gyömbér, nálam egy 1 ek) - 2 gerezd zúzott fokhagyma - 450 g brokkoli, megmosva és rózsáira szedve - kb. 15 dkg zeller, gyufaszálakra vágva - 1 nagy piros húsú paprika, kimagozva és csíkokra vágva - 4.5 dl csirkealaplé - 25 dkg tészta (farfallini - mini masnitészta -, szélesmetélt, linguine, ilyesmik. Penne és egyéb üreges tészta szerintem felesleges, itt nincs dús, finom szósz, ami megüljön a belsejében.) - 30 gr fenyõmag - valamennyi olaj még a sütéshez
Elkészítés:
Mint mondtam, ezt a legfinomabbra wokban lehetett volna megfõzni, de egy nagy serpenyõ is megteszi, jobb híján. A szójaszószba és a sherrybe elkeverjük a keményítõt, beleforgatjuk a húst, és legalább 10-15 percre állni hagyjuk. Egy evõkanál olajat hevítsünk fel a sütõedényben, és mérsékelt lángon kevergetve süssük a gyömbért és a fokhagymát kb. 2 percig. Vigyázzunk, oda ne égjen a fokhagyma! Ezután tegyük bele a brokkolit és a zellert, kevergetve süssük 3-4 percig, adjuk hozzá a paprikát, és süssük azt is addig, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Én rásegítettem azzal, hogy néha 1-1 evõkanál alaplevet ráloccsantottam, és lefedtem, hogy a gõzben jobban puhuljon. A zöldségeket egy szûrõlapáttal kiszedjük és melegen tartjuk. A maradék olajat hevítsük fel, tegyük bele a csirkét, és kevergetve süssük 5-6 percig, vagy amíg megsül, majd ezt is tegyük a zöldség mellé. Az alaplevet forraljuk fel a wokban/serpenyõben, és tegyük bele a tésztát. Mérsékelt tûzön, idõnként megkeverve fõzzük kb. 10 percig, míg a lét a tészta fel nem szívja. Ekkor tegyük vissza a zöldséget és a húst, keverjük meg a kifõtt tésztával és szórjuk meg fenyõmaggal (vagy mandulával, vagy szezámmaggal...). Melegítsük még 4-5 percig, majd tálaljuk.
Ó, és mostantól úgy gondoltam, a receptek mellé felteszek zenét én is. Nem feltétlenül a közízlést tükrözõt, és egyáltalán nem feltétlenül az ételhez illõt, de olyanok lesznek, amiket én szeretek :)
Godsmack - Serenity