Braseiro, ami nem a mi helyünk
sponsored links
Fresco Braseiro étterem
Bp. VI., Teréz krt. 23.
Régen sokat jártunk a Grand Café Oktogonba, aztán egyszer csak megszûnt, és sokáig semmi sem volt a helyén. Pedig vártuk nagyon, hogy mi lesz, azt nekünk mindenképpen tesztelni kell alapon. Aztán nem olyan régen észrevettük, hogy megnyílt ott valami, sõt, valami brazil! Hû, ez izgalmasan hangzik - állapítottuk meg egyöntetûen, de aztán úgy jött ki a lépés, hogy csak most került rá sor, hogy közelebbrõl is megtekintsük, valóban olyan izgalmas-e a hely, mint amilyennek gondoltuk.
Még nyitáskor utánanéztünk egy kicsit a neten, ám akkor csak azt találtuk róla, hogy a nyitóbulin nem nagyon volt brazil étel (érti ezt valaki?) valamint fellépett a Kaoma, de erre az eseményre egy szimpla kedd este azért nem túlzottan számítottunk. És nyilván ily módon a péntek-szombati szambashow-ról is kénytelenek voltunk lemondani, pech.
Az azóta felfedezett internetes oldalukon így mutatkoznak be:
A Braseiro étterem Magyarország elsõ és eredeti, I. osztályú brazil étterme. Néhány mondatban összefoglaltuk a brazil "churrascaria", steak house típusú étterem jellemzõit: Dél-Amerikában a lovas marhapásztorok, a "gáucho-k" ismertették meg az ott élõ emberekkel, a nyársakra felhúzott különféle, ízesebbnél ízesebb húsféleségek, szabad tüzön való elkészítését. A brazil konyhát a változatosság jellemzi, amelyet a grillezett húsok és halak mellett kíváló összeállítású saláták "rodizio"-ban felszolgált koreográfiája színesít. Az ételek felszolgálási módja eltér a nemzetközi normától, ugyanis a pincérek a nyársakra felhúzott húsokat és halakat, grillezett ananászt az asztaloknál szolgálják fel. A vendég az asztalon található piros és zöld kártyák forgatásával jelzi rendelési szándékát. Éttermünkben 6 és 13 féle húsból illetve halakból álló "rodizio" közül választhat. Kulináris élményét fokozhatja caipirinha-val, amely egy népszerû, Brazíliából származó koktél.
Na jó, most már tudjuk, hogy vannak gauchók, és létezik olyan, hogy rodizio, amiben felszolgálnak, a helyesírási hibáktól pedig nagyvonalúan tekintsünk el. Amikor utoljára néztem az odalt, még volt rajta angol nyelvû tájékoztató is (most már nincs), az fura mód sokkal informatívabb volt, bár, ha jól látom, ebbe az új magyar leírásba már integráltak infókat abból is, nagyon helyes. (Sajnos a régit nem mentettem el, vicces lett volna összehasonlítani.)
És amit mi tapasztaltunk:
Belépéskor rögtön levettük, hogy az étterem elsõ osztályú, a képen ugyan nem nagyon látszik, de nagyon szépen kialakított környezet fogadott, pámafákkal, fekete-fehér absztrakt mintás terítõkkel és gyönyörû terítékkel díszített asztalokkal, modern vonalvezetésû bútorokkal, elegáns világítással, hátul látványkonyhával, és a miénken kívül egy foglalt asztallal. (Az asztalon amúgy nem voltak piros és zöld kártyák, bár lehet, hogy csak azért, mert étel sem. :) )
(Update: egy bekezdés kimaradt, szóval:) Az ajtóban fogadópult, a fogadópultban hölgyike, a hölgyike kezében mobiltelefon. Ez eddig még oké is lenne, ha nem féloldalt fordulva cseverészne a barátnõjével a hétvégi buliról, olyannyira elmerülve, hogy a köszönésünket sem fogadja, nem hogy minket.
Az étlap áttanulmányozásának idejére kértünk egy-egy italt. A cappuccino (430.-) rendben volt, a jeges kávéban (690.-) viszont hiába kerestük a fagylaltot, csalódás - ami simán elkerülhetõ lett volna, ha a tartalmát feltüntetik az étlapon. Kárpótlásul viszont burgundis kehelybõl ihattuk a szõke kólát, mert az olyan elegáns. :)
Lássuk akkor az étlapot. Az elsõ, amit megtudunk, hogy a számla végösszegéhez 12% felszolgálási díjat számolnak fel. ("The final amont of the bill include 12% service charge." Egy elsõ osztályú étterem étlapfordítójának nem lehet, hogy illenék legalább alapszinten megtanulnia angolul?) Errõl már régebben értekeztem, most nem teszem. Lépjünk tovább.
Háromféle rodiziót kínálnak, a húsok mellé jár ananász, saláta bár és köretek: 5 féle halból (7900.-), 6 féle húsból (ugyanennyi), vagy 13 féle húsból (12.900.-), salátabár önmagában 3500.- A mûfajból egyértelmû, de azért nem felejtik el közölni az étlapon, hogy az adagok egyszemélyesek és nem oszthatók, ez rendben is van. Találunk azonban egy olyan kitételt, hogy 12 (vagy talán 1?) óra után csak rodiziót szolgálnak fel, de azt nem írták oda, hogy mihez képest, mert ha nincs más, akkor minek az étlap? Tanakodásunkat látva a pincér (egy nagyon kedves, készséges és jókedélyû fiatal srác) felajánlotta, hogy ha nem tudunk választani, hoz egy menülapot, arról tán egyszerûbb. Így is lett, de azon csak még jobban összezavarodtunk, mert láttunk rajta nagyon hasonló tételeket, mint az emlegetett rodiziók, de olcsóbb áron. Odáig viszont nem jutottunk, hogy a "hogy is van ez?" kérdést feltegyük, mert addigra már eldöntöttük, hogy tulajdonképpen mindegy, nem ez lesz az a hely, ahol vacsorázni fogunk. Az amúgy soknyelvû és nagyon nehezen áttekinthetõ étlapon ugyanis - amelyen bizonyos ételek leírásához képest az ára három oldallal elõrébb található - a következõk szerepeltek:
Levesek - 3 féle: laskagomba, cukkini és "Feijoada" (890.-), ez utóbbiról nem derül ki, hogy micsoda, a pincér késõbb elárulta, hogy tulajdonképpen bableves. Semmi különös, olyan, mint a magyar, csak hígabb tán. A velvetes cikk szerint ez babos sült, most kinek higgyünk? :D
Elõételek 1600-4900 Ft, halételek (4 féle) 3100-5100 Ft, ezek közül a Moquecáról szintén nem írnak egy szót sem. Valami kókusztejes hal - ezt tudjuk meg késõbb az informátorunktól. Desszertek közül a "malapá-i" maracuja krém (1100.-) vonzott volna, a karamellizált banán és a fahéjas alma (850.-) nem tesz nagy fantáziáról bizonyságot, ennyi pénzért pláne nem cuppantunk rá. A "Sander" fagylaltról meg már meg sem kérdeztük, hogy micsoda.
Koktélokat 1500-2000 Ft között választhatunk, a frissen facsart narancslé (3 dl) 900 Ft, ugyanennyi vegyes gyümölcslé 1600 Ft. Plusz 12% felszolgálási díj. Azért erre már használni merném a sokkoló kifejezést. Kárpótlásul viszont burgundis pohárból ihattuk a szõke kólát, mert az olyan elegáns. :))
Summa summarum, a kínálat (fõleg, hogy a társaság nagy része nem szerette a halfélét), egyszerûen nem gyõzött meg, megittuk az italunkat, és köszönettel távoztunk. Dicséretükre legyen mondva (pontosabban a minket kiszolgáló fiúéra), hogy nem látszott, hogy megsértõdtek volna.
Étel: [n/a]
Kiszolgálás: - akár jó is lehet, a kedves pincér kompenzált a kellemetlen fogadtatásért, de kiszolgálnia nem nagyon volt mit
Környezet:
Árak: