Boldog Karácsony, és egészben sült pisztráng vegyes gombamártással
sponsored links
Elõször is mindenkinek békés boldog Karácsonyt! Remélem mindenkinek sikerült nagyobb megrázkódtatás nélkül túlélni a családi vacsorát. Nálunk az idei Karácsony két tanúsággal is bírt. (1) Aprónépet sokkal jobban érdekli a diavetítõ szétszedése, mint maga a film, illetve (2) Kisvakond mellett Gordon Ramsey bácsit is atombiztosan felismeri a szakácskönyv fotóin. Ez utóbbi gondolom annak folyománya, hogy mostanában elég sok GR mûsort láttam. Na de nézzük az ünnepi menüt, amely még mindig erõs francia ihletettséggel bírt, a korábban már részletezettek miatt. Az este menüje az alábbiak szerint alakult: (1) libamájas créme brulée áfonyával, (2) szegedi halászlé, (3) egészben sült pisztráng gombamártással, (4) csokoládé fondant, ez utóbbi érdeklõdés, és a fennálló kipukkadásveszély miatt elmaradt. Most pedig lássuk életem elsõ egészben sült pisztrángjának receptjét, a többi késõbb jön.
_______________________________________________
Hozzávalók:
1 közepes tisztított egész pisztráng/fõ,
2-3 gerezd fokhagyma,
1 fej hagyma,
1 csomag petrezselyem,
rókagomba (vagy vargánya)
5-6 darab más vegyesgomba,
2 dl. csirkealaplé,
2 dl. Noilly Prait vermouth,
1 dl. (lehetõleg 30% feletti) fõzõtejszín,
1 EK vaj,
olívaolaj,
fekete bors,
tengeri só,
Himalája só.
Elõször a pisztrángot készítem elõ, amihez 2-3 gerezd fokhagymát a petrezselyemmel, csipetnyi sóval, borssal, és egy nagyon kicsi olivaolajjal összeturmixolok. A keverékkel bekenem a halakat kívülrõl, illetve belülre is kanalazok belõle, kívülrõl pedig a tengeri sóval külön is beszórom. Közben egy kis olívaolajon megfuttatom az apróra vágott vöröshagymát, majd rádobom a nagyobb darabokra vágott gombákat (a szárított gombát elõtte kis idõre langyos vízbe áztattam). Sózom, borsozom, és amikor a gomba kissé megfonnyad, jön hozzá a vermouth, ha elfõtte a csirkealaplé (lehet, hogy GR ezért megkövezne, de ha nincs alaplé, azért ne dõljünk a konyhakésbe, jó lesz a sima húsleves is), és ha nagyjából ezt is elfõtte, akkor a tejszínt adom hozzá, és addig hagyom, amíg sûrû mártást nem kapok. A legvégén hozzáadok 1 EK vajat is, hogy minél selymesebb legyen, kiigazítom az ízét, és kész. Közben egy teflonserpenyõben kicsi olívaolajat felforrósítok, és ráteszem a pisztrángot. A halakat egyenként mindkét felén 2-3 percig sütöm úgy, hogy a külseje jó ropogós legyen. Mire a bõre ropogós, belül is átsül, csak arra kell vigyázni, hogy a serpenyõ elég nagy legyen, és ne törjük össze a halat a forgatásnál. Forrón tálalom citrommal, és a gombamártással. Jó étvágyat!