Bodzás egresfagyi

2009-06-17

sponsored links

 

Évekig szentül meg voltam róla gyõzõdve, hogy én bizony egyáltalán nem szeretem az egrest. Pedig de! Na jó, valószínûleg rávetítettem a gyümölcsre a még most is ?sajgó? élményt, amikor gyerekként a telken ?betakarításkor? rendszerint nekem kellett megküzdenem a piszkebokor tüskéivel. Nos, mivel 1-2 éve a gomba évtizedes számûzetés után már sikeresen visszatért a konyhánkba, úgy gondoltam, jó lesz tenni egy próbát a többi tiltólistással is, most épp pöszmétével. Mondjuk nyers állapotában még most sem vagyok oda érte, összehúzza a savanyú a számat, tele van maggal, szõrös? de feldolgozva, pl. egy ilyesfajta fagylalt formájában? na az egészen más. Azt hiszem az idei gyümölcsszezon abszolút befutójával van dolgom.

Ugyan a recept nem írta, én ? magfóbiától indíttatva ? átpasszíroztam, könnyen megy, megéri plusz mosatlant csinálni meg az eredetihez képest némileg több egrest venni miatta. Jaa, és külön piros pont, hogy tojássárgája sem kell bele (tehát nincs fehérjemaradék), mégis naaagyon krémes!

 

Hozzávalók:

  • 45-47 dkg egres
  • 7,5 dkg cukor
  • 3 dl tejszín
  • 4 ek bodzavirágszörp (kedvencem a Méhes Mézes, pl. Lehel piacon a mézesnél vagy néhány gyógyszertárban kapható)

Elkészítés:

  1. A piszkét leszáraztam, a kis bajuszkáit (vagy hogy hívják?) is lecsíptem, majd 0,5 dl vízzel felraktam fõni. Közepes lángon néhány perc alatt megpuhult. Átszûrtem, és szerencsére pont 37 dkg püré lett, épp, amennyi kellett a recepthez.
  2. Ekkor hozzáadtam a cukrot és még visszatettem a lángra annyi idõre, amíg a cukor fel nem olvadt. Eztán jött hozzá a tejszín és a szörp, majd egy éjszakán át hûtõben pihentettem.
  3. Másnap fagylaltgépben kifagyasztottam.

Már látom magam elõtt az egreskrémet, meg levest?

 

Forrás: Vicki Smallwood. Fagylaltok könyve. Alexandra, 2006., 64. old.


Folytats a blogon ... juc.freeblog.hu/archives/2009/06/17/B...

sponsored links

Keres?s