Behajtani tilos! 2. rész - Kannibál saláta
sponsored links
Fagyasztóm kiürítésekor egy nagyobb adag zöldbabot is találtam. Nem akartam belõle fõzeléket készíteni, mert az túl egyszerû lett volna és jobban szeretek újdonságokat kipróbálni. Így a zöldbab egy részébõl kannibál salátát készítettem. És ehhez még kifejezetten fagyasztott zöldbabot is ír a recept!
A másik adag bab felhasználásáról a 3. részben írok majd.
Hozzávalók (4 adaghoz):
A zöldbabhoz:
3 evõkanál olívaolaj
40 dkg mélyhûtött, még fagyos zöldbab
só és frissen õrölt bors
1 evõkanál morzsolt kakukkfû
3 gerezd fokhagyma (én ezt kihagytam)
1 kisebb citrom
A sült húshoz:
60 dkg pulykamellfilé
só és frissen õrölt bors
4 evõkanál olívaolaj
10 dkg vaj
A saláta többi hozzávalója:
20 dkg friss, zsenge spenót
25 dkg gomba
1 nagy csokor újhagyma
Az öntethez:
1 és fél dl olívaolaj
2 kávéskanál dijoni mustár
só és frissen õrölt bors
Elsõ lépésként megmelegítettem a zöldbabhoz szükséges olajat és hozzákevertem a még fagyos zöldbabot. Sóztam, borsoztam, kakukkfûvel ízesítettem és kevés vízzel fedõ alatt, néha megkeverve puhára pároltam. Amikor kész lett, hozzáreszeltem a citrom héját, belekevertem 1-2 evõkanál citromlevet és lehúztam a tûzrõl. (Aki szereti fokhagymásan, az összezúzott fokhagymát is ekkor adja hozzá.)
A húst kisebb darabokra vágtam, sóztam, borsoztam és a zsiradékon megsütöttem. (A húst szeletekre vágva és kiklopfolva is meg lehet sütni, majd utána csíkokra vágni). Miután a hús megsült, papírtörlõre szedtem.
A spenótot megtisztítottam, megmostam, majd megszárítottam.
A gombát is megmostam, majd vékonyan felszeleteltem. A hús után maradt kevés zsiradékon átsütöttem, de csak annyira, hogy ne essen nagyon össze és ne eresszen levet. (Az eredeti recept szerint nem szükséges átsütni, csak vékonyan felszeletelni. Én inkább átsütöttem, jobb az óvatosság.)
Az újhagyma fehér szárát felkarikáztam. Az öntet hozzávalóit kézi habverõvel összekevertem, sóztam, borsoztam.
Utolsó lépésként az összes hozzávalót egy tálba raktam és az öntettel összekevertem. (Én csak az öntet felét használtam fel, így is elegendõnek bizonyult).
A másik adag bab felhasználásáról a 3. részben írok majd.
Hozzávalók (4 adaghoz):
A zöldbabhoz:
3 evõkanál olívaolaj
40 dkg mélyhûtött, még fagyos zöldbab
só és frissen õrölt bors
1 evõkanál morzsolt kakukkfû
3 gerezd fokhagyma (én ezt kihagytam)
1 kisebb citrom
A sült húshoz:
60 dkg pulykamellfilé
só és frissen õrölt bors
4 evõkanál olívaolaj
10 dkg vaj
A saláta többi hozzávalója:
20 dkg friss, zsenge spenót
25 dkg gomba
1 nagy csokor újhagyma
Az öntethez:
1 és fél dl olívaolaj
2 kávéskanál dijoni mustár
só és frissen õrölt bors
Elsõ lépésként megmelegítettem a zöldbabhoz szükséges olajat és hozzákevertem a még fagyos zöldbabot. Sóztam, borsoztam, kakukkfûvel ízesítettem és kevés vízzel fedõ alatt, néha megkeverve puhára pároltam. Amikor kész lett, hozzáreszeltem a citrom héját, belekevertem 1-2 evõkanál citromlevet és lehúztam a tûzrõl. (Aki szereti fokhagymásan, az összezúzott fokhagymát is ekkor adja hozzá.)
A húst kisebb darabokra vágtam, sóztam, borsoztam és a zsiradékon megsütöttem. (A húst szeletekre vágva és kiklopfolva is meg lehet sütni, majd utána csíkokra vágni). Miután a hús megsült, papírtörlõre szedtem.
A spenótot megtisztítottam, megmostam, majd megszárítottam.
A gombát is megmostam, majd vékonyan felszeleteltem. A hús után maradt kevés zsiradékon átsütöttem, de csak annyira, hogy ne essen nagyon össze és ne eresszen levet. (Az eredeti recept szerint nem szükséges átsütni, csak vékonyan felszeletelni. Én inkább átsütöttem, jobb az óvatosság.)
Az újhagyma fehér szárát felkarikáztam. Az öntet hozzávalóit kézi habverõvel összekevertem, sóztam, borsoztam.
Utolsó lépésként az összes hozzávalót egy tálba raktam és az öntettel összekevertem. (Én csak az öntet felét használtam fel, így is elegendõnek bizonyult).
Forrás: Stahl Judit: Gyors húsos ételek