Bazsalikommal (pestoval) és paradicsommal rakott spárgatök

2008-07-01

sponsored links

Budapesti búcsú vacsorám receptjével igen régóta tartozom kedves barátomnak. A publikálási csúszás ország/konyha váltás esetén természetes, ám ez esetben a fõ visszatartó erõ maga a fénykép hiánya, ugyanis a tapasztalatok alapján pont a fénykép szokta idecsalogatni az olvasókat. Itt északon még nem nyílt módom a recept reprodukálására, mivel nem férek hozzá elfogadható áron bazsalikomhoz. Nagymamám hiába ültetett, a hideg éjszakák miatt nem nõnek.

 

Bazsalikommal (avagy pestoval) és paradicsommal rakott spárgatök (idegenül: cukkíni)

 

Hozzávalók:

100 g bazsalikom levél (friss egész nem szárított) avagy 2szer ennyi frissen készített pesto, egy recept itt elérhetõ

500 g paradicsom

2 db kisebb spárgatök

bors

? tkanál szerecsendió

? tkanál kakukkfû

1 tkanál oregánó

1 fej fokhagyma (kb 4 gerezdre lesz igazán szükség)

4 nagyobb tanyasi tojás

150 g jobb sütésre alkalmas sajt

reszelt parmezán

100 ml tejföl

olíva olaj

ízlés szerint egy fej brokkoli vagy karfiol

 

A spárgatököt karikákra vágom és a karikák mindkét felét bedörzsölöm sóval és borssal. Az olíva olajon kissé megsütöm õket, majd tûzálló edényben elkezdem rakni rétegenként. A spárgatökkel kezdem, majd a paradicsom karikák következnek, rájuk kerülnek a megmosott bazsalikom levelek (avagy a pesto). Majd az egészet kezdem elölrõl, míg el nem fogynak az alapanyagok. A fokhagymát csak és kizárólag a második réteg spárgatökre raktam, mert nem szerettem volna, ha ez az íz dominál. (de aki nem szereti nyugodtan elhagyhatja ezt a hozzávalót.)

A tetejére nekem rákívánkozott egy kis karfiol, de korábban már brokkolival is megállta a helyét. [A kollégiumban a többség nem szokta tudni az ilyen zöldségek elõkészítésének módját, így okulásként inkább megírom. Sós forrásban lévõ vízben a brokkolit max 5 percig, a karfiolt kb max 10 percig fõzzük. Érdemes venni a fáradságot és szirmokra/rózsákra/ kisebb fejekre szedni õket.]

A tojásokat, mintahogyan a rántottához, összeverem és hozzákeverem a fûszereket, a tejfölt ? addig keverem, míg egyenletes nem lesz. A legvégén elkeverek benne egy marék apróra reszelt sajtot. Ezzel öntöm nyakon a rakott spárgatököt. Edénye válogatja, de ha nem volt elég az egyenletes leöntéshez, akkor még egy adagot készítek. A maradék sajtot rászórom és 190 fokos sütõben kb 20 percig sütöm (vagy a sajt színe válik aranybarnává vagy a karfiol/brokkoli széle kezd el már barnulni).

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... afonyasborju.blog.hu/2008/07/01/bazsa...

sponsored links

Keres?s