Barna rizs vagy fehér rizs?

2010-02-13

sponsored links

A rizs õshazája Délkelet-Ázsia. Több mint ötezer éve termesztik és fogyasztják, része történelmüknek, mítoszaiknak, rítusaiknak, kultúrájuknak, lelküknek. Feldolgozása során elõször megszabadítják külsõ héjától. Az így kapott barna rizs még tartalmazza a belsõ héjat (korpa) és a csírát. A további feldolgozás során ezeket eltávolítják a magról, hogy ?szép fehér?, fényezetlen rizst nyerjenek belõle.

A rizskorpában megvan a rizsmag nagy tápértékû anyagainak 65 százaléka: vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak, antioxidánsok és olyan zsírsavak, melyeknek elõállítására a szervezet nem képes.

A korpában lévõ rizscsíraolaj összetétele kedvezõbb az olíva- és a kukoricaolajénál. A nagy rizstermelõ országokban a csíraolajat kivonják a korpából, sütnek és fõznek vele, illetve nyersen fogyasztják. Nem okoz allergiát, íze kellemes.

Forrás: Éva Magazin

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/taplalkozas/~...

sponsored links

Keres?s