Banános muffin (vegán)

2009-02-21

sponsored links

Mostanában vegán süteményekkel kísérletezem, úgy tûnik, a tojást egészen egyszerûen ki lehet hagyni néhány sütibõl, semmilyen következménye nem lesz. A banános muffin már azért is ilyen, mert az egyik  tojáshelyettesítõ a banán, gondolom, hogy azért, mert összetörve hasonlóan nyálkás és összetartó állagú lesz, mint amilyen a tojás. A biztonság kedvéért azért klasszikus tojáshelyettesítõt - meleg vízzel elkevert lenmaglisztet - is szoktam beletenni. A sok "tojás" csak nem árt meg.

Úgy csinálom, hogy egy nagyobb tálba teszek 2 kanál lenmaglisztet, felöntöm 1-1,5 dl langyos vízzel. Kicsit állni hagyom, majd beleöntök szemre kb. fél dl étolajat, és belekeverem a villával péppé tört két darab banánt is - minél érettebb, annál jobb. Teszek bele egy kis édesítõt. Cukrot, barnacukrot, vagy mézet is lehet, ha olyan vegánok vagyunk, akik esznek mézet. Vagy ha nem vagyunk vegánok. Cukorbõl 2-3 evõkanál elég nálam, attól is függ, mennyire volt érett, édes a banán. No, ha ez megvan összekeverve, akkor ráöntök a tetejére kb. egy bögrényi búzalisztet (lehet teljes kiõrlésû is, meg fehér is), meg ugyanennyi, vagy kicsit kevesebb zabpelyhet, meg egy fél csomag sütõport, meg ha van otthon dió, mandula, vagy törökmogyoró, akkor azt is, durvára vágott formában. Ha minden rá van öntve, akkor néhány mozdulattal összekeverem, elég sûrû lesz, egyáltalán nem folyós. Ha olyan sûrû, hogy porzik, akkor teszek még hozzá egy kis vizet, de fontos, hogy ne legyen híg a massza. A végén még megkóstolom, hogy elég édes-e, meg hogy van-e ízharmónia. Ilyenkor néha eszembe jut, hogy fûszerezni is lehetne, és teszek bele fahéjat, gyömbért. 

Ha megvan a massza, margarinnal kikent muffinformába kanalazom, elõmelegített sütõben teszem, elõször magas, majd alacsony hõfokon sütöm és próbálom sem elégetni, sem kiszárítani.

Nagyon fincsi. 


Folytats a blogon ... fozzunkurommel.freeblog.hu/archives/2...

sponsored links

Keres?s