Banoffee cheesecake avagy banános-karamellás sajttorta
sponsored links
Máris itt a recept, hogy a dulce de leche hogyan nyert nálunk értelmet. Gyerekkori kedves barátnõmet és párját vártuk ebédre (és milyen jó hírekkel jöttek!! :)) ) és Sajtkukac és Pocak Panna lapján olvasottak szerint ezt a tortát terveztem megsütni, igazán ínycsiklandónak tûnt.
Nem is csalatkoztunk, nagyon finom a sajtkrém, pláne amikor az ember megérzi benne a banán ízét. A karamellkrém pedig tökéletesen illik hozzá. Ráadásul még szép is, mi kell még?! Egy nappal a fogyasztás elõtt érdemes elkészíteni és pár órára behûteni. Ha a dulce de leche készen van elõre (Culinaris-ban lehet kapni készen is), akkor tényleg nem egy nagy dolog összerakni ezt a tortát.
(A fenti fotón még a torta teteje nincsen bepettyezve dulce de leche-vel.)
Hozzávalók egy 18 cm-es kapcsos tortaformához:
Tésztához:
120 gr Gyõri Zabfalatok vagy más hasonló keksz
60 gr teavaj
1,5 ek. nádcukor
Krémhez:
1,5 banán
1,5 ek. citromlé
260 gr Philadelphia natúr sajtkrém
2 egész tojás
55 gr nádcukor
100 ml tejföl vagy créme fraiche
1 vaníliarúd kikapargatott belseje
33 ml habtejszín
a fenti recept szerinti dulce de leche mennyiség 2/3-a
Tetejére:
1 banán felkarikázva, citromlébe forgatva
a dulce de leche krém 1/3-a
Elkészítés:
1. A sütõt 180°C-ra elõmelegítjük. A tortaforma aljába egy pont akkora méretû sütõpapírt szabunk és beletesszük. Egy magasabb peremû tepsibe 1,5 l forró vizet öntünk. A tortaformát 3-4 réteg alufóliával alulról (tehát az alját és az oldalát) bebugyoláljuk, ez fogja megakadályozni, hogy a víz befolyjon.
2. A kekszet aprítógépben morzsásra aprítjuk, a vajat és a cukrot is hozzáadjuk és finomra õröljük. Belenyomkodjuk egyenletesen a tortaforma aljába.
3. A krém hozzávalóit botmixerrel krémesítjük. A torta tetejére öntjük (ne ijedjünk meg, hogy híg). A dulce de lechét belepetyegtetjük és a sütõbe toljuk (nem kell lefedni.). Kb. 45-50 percig sütjük. Amikor letelt az idõ, még remegõs lesz a teteje, de így lesz pont jó. A sütõben, zárt ajtónál hagyjuk kihûlni, így valószínûbb, hogy nem reped meg a teteje.
4. Mikor kihûlt, kibontjuk az alufóliából (valószínûleg egy kis vaj kiolvadt a formból, de ez nem gond), lecsatoljuk a karimáját és citromlében átforgatott banánszeletkékkel kidíszítjük. Ha folyós a karamellkrémünk, akkor csak közvetlen tálalás elõtt díszítjük vele. Könnyû szeletelni és még a papír sem ragad az aljára! (Én a tortaforma alját mindvégig alatta hagytam, nem emeltem le róla, nem akartam kockáztatni, hogy szétrombolom a mûvet.) Fogyasztás elõtt pár órára a hûtõbe tesszük.