Bagel
sponsored links
Valami jó kis kenyérfélére vágytam és mivel még sosem csináltam kelt tésztás ételt, ezért adott volt, hogy ne a boltból szerezzem be, hanem én készítsem. Nézegettem a recepteket, összevetettem azzal ami itthon volt és így jutottam a bagelhöz (-hez?). Erre amúgy is kíváncsi voltam, mert szerintem én még sosem ettem bagelt, de legalábbis nem tudok róla. :-)
Két receptem is volt (hasonlóak), az egyik Évától, a másik Esztertõl. A mennyiségeket Évától vettem, de tettem bele egy kis tejport is, ha már a múltkor vettem a Tescóban (a kávéporoknál van). A készítés nagyon flottul ment, minden úgy zajlott, ahogy a kolléganõknél olvastam: a tészta állaga jó volt, nagyon könnyen kezelhetõ, a "fõzéskor" rendesen duzzadtak. Se mákom, se szezámmagom nem volt, ezért kókuszreszeléket szórtam a négybõl kettõre. Hogy sikerült? Hááát... lásd lentebb.
Hozzávalók (4 darabhoz):
25 dkg finom liszt
1,5 dkg tejpor (na jó, 1-2 teáskanál)
2 g szárított élesztõ
3 dkg cukor (1-2 evõkanál)
Csipet só (ez kevés lett)
1,25 dl meleg víz
Elkészítés:
A hozzávalókat 10-15 perc alatt jól összedolgozzuk, majd 20-30 percet kelni hagyjuk. Hogy gyorsabb legyen én a takarékra tett sütõ nyitott ajtajába tettem. Ha megkelt négy egyforma részre osztjuk, majd kígyókat gyúrunk belõle, amikbõl karikát formázunk. Ezután kb. 10 percet még pihentetjük. Mindeközben vizet forralunk, egy evõkanál cukorral, majd a bageleket ebben "fõzzûk" kb. fél percig. Sütõpapírral borított tepsire tesszük és alaposan megkenjük tojássárgájával. Megszórhatjuk mákkal, szezámmaggal, majd 180 fokos sütõben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Hogy sikerült?
Nem sikerült. Egyrészt nem lett aranybarna, hanem piszkosfehér lett ott ahol nem érte a tojás. Arra tippelek, hogy nem volt elég meleg a sütõ, mert elég lassan készült, bár a végén már kezdett pirulni az alja. Emellett valamilyen furcsa mellékíze is van, olyan vizes liszt íze van. Valószínûleg kevés benne a só vagy lehet, hogy rossz a lisztem. Már készült a bagel, amikor láttam, hogy már lejárt a liszt. Rossz, dohos szaga nincs, de hát ki tudja, más tippem nincs. Õszintén szólva fogalmam sincs hol rontottam el. :-(
Így néz ki, pedig ilyennek kéne lennie:
Két receptem is volt (hasonlóak), az egyik Évától, a másik Esztertõl. A mennyiségeket Évától vettem, de tettem bele egy kis tejport is, ha már a múltkor vettem a Tescóban (a kávéporoknál van). A készítés nagyon flottul ment, minden úgy zajlott, ahogy a kolléganõknél olvastam: a tészta állaga jó volt, nagyon könnyen kezelhetõ, a "fõzéskor" rendesen duzzadtak. Se mákom, se szezámmagom nem volt, ezért kókuszreszeléket szórtam a négybõl kettõre. Hogy sikerült? Hááát... lásd lentebb.
Hozzávalók (4 darabhoz):
25 dkg finom liszt
1,5 dkg tejpor (na jó, 1-2 teáskanál)
2 g szárított élesztõ
3 dkg cukor (1-2 evõkanál)
Csipet só (ez kevés lett)
1,25 dl meleg víz
Elkészítés:
A hozzávalókat 10-15 perc alatt jól összedolgozzuk, majd 20-30 percet kelni hagyjuk. Hogy gyorsabb legyen én a takarékra tett sütõ nyitott ajtajába tettem. Ha megkelt négy egyforma részre osztjuk, majd kígyókat gyúrunk belõle, amikbõl karikát formázunk. Ezután kb. 10 percet még pihentetjük. Mindeközben vizet forralunk, egy evõkanál cukorral, majd a bageleket ebben "fõzzûk" kb. fél percig. Sütõpapírral borított tepsire tesszük és alaposan megkenjük tojássárgájával. Megszórhatjuk mákkal, szezámmaggal, majd 180 fokos sütõben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Hogy sikerült?
Nem sikerült. Egyrészt nem lett aranybarna, hanem piszkosfehér lett ott ahol nem érte a tojás. Arra tippelek, hogy nem volt elég meleg a sütõ, mert elég lassan készült, bár a végén már kezdett pirulni az alja. Emellett valamilyen furcsa mellékíze is van, olyan vizes liszt íze van. Valószínûleg kevés benne a só vagy lehet, hogy rossz a lisztem. Már készült a bagel, amikor láttam, hogy már lejárt a liszt. Rossz, dohos szaga nincs, de hát ki tudja, más tippem nincs. Õszintén szólva fogalmam sincs hol rontottam el. :-(
Így néz ki, pedig ilyennek kéne lennie: