Bableves update
sponsored links
Alapvetõen nem lennék az a kimondott leveses típus, magyarán nem dõlök kardomba, ha épp nem kerül az asztalra, fõleg hétköznapokon. (A vasárnapi ebéd külön kategória, abba most ne menjünk bele.) De elõttem is sokan leírták már, most még én is megerõsítem, hogy télen kifejezetten jól tud esni egy tányér laktató leves.
Hosszú ideig all time favourite volt nálam a csülkös bableves, különösképpen, ha tarkababból készült. De az egészséges életmód jegyében igyekszünk ugyebár számûzni a malac mindenféle elõfordulási formáit az étrendünkbõl, és, ha néha engedünk is a kísértésnek, a csülök vissza-visszatérõ gondolatát egyelõre elûztem lelki szemeim elõl. De azért egy jó kis bableves....
Sokféle receptet kipróbáltam már, de még egyik sem váltotta be minden szempontból a hozzá fûzött reményeket. Az sem egy kimondott csülkös bableves, amit most prezentálok, viszont annyira más, hogy... nem is találok rá jó szót. Elõnye, hogy rengeteg folsavat tartalmaz és jót tesz a szív és érrendszernek. Ja, és ha konzerv babunk is van otthon, akkor 25 perc alatt kész.
(Forrásom, mint mostanában sokszor, Az életerõ konyhája.... volt, néhány minimális változtatással.)
Spenótos fehérbableves két személyre (bár a mi mércénkkel három tányér lett)
5 dkg csipõs olasz kolbász (beértem egy csipõs magyar pulykakolbász-darabkával is)
2 ek olaj
2 gerezd fokhagyma
1 tk zsálya
1 konzerv fehér bab
2,5 dl húsleves
10 dkg spenót vagy bordás kel, jelenleg spenót
só
bors
1 ek petrezselyemzöld, aprítva
1 ek citromlé
2 ek reszelt parmezán
A bõrmentesített kolbászt feldaraboljuk és az olajban megsütjük, majd papírtörlõre szedjük és lecsepegtetjük. A visszamaradt olajban a zsályát és az áttört fokhagymát megpirítjuk, majd beleöntjük a húslevest, a babot és fél/háromnegyed pohár vizet. Fedõ nélkül 10 percig forraljuk. Közben nagyon-nagyon vékony csíkokra vágjuk a zöld levelet, lettlégyen az spenót vagy bordáskel. (Ha csak krémes mirelit spenót van a háznál, az is jó, hisz a célnak megfelel.)
Namármost, az eredeti recept szerint néhány evõkanál levessel elturmixolunk 1-2 evõkanálnyi babot, majd visszatesszük az edénybe. Velemszületett lustaságom megtiltja, hogy feleslegesen összekoszoljak egy plusz edényt egy ilyen jelentéktelen mûveletért, ezért nemes egyszerûséggel belenyomtam a botmixert a fazékba és fél percig üzemeltettem. Így bõségesen maradtak egész babszemek a lében, miközben a sûrítés célját elértük.
Ezt követõen a többi hozzávalóhoz repült a spenót és a kolbász és (sózás, borsozás után) további 10 percet fõttek békés együttélésben. A végén gyorsan beleszórtam a petrezselymet és belelocsoltam a citromlevet, egyet hagytam rottyanni, és kész. A tetejére szórt reszelt parmezánnal tálaljuk.
Fénykép nem csak azért nincs, mert lusta voltam elõvenni a ketyerét, hanem azért sincs, mert annyira nem látványos (ismeritek a csokireklámot ugye???), mint amilyen finom.
Hosszú ideig all time favourite volt nálam a csülkös bableves, különösképpen, ha tarkababból készült. De az egészséges életmód jegyében igyekszünk ugyebár számûzni a malac mindenféle elõfordulási formáit az étrendünkbõl, és, ha néha engedünk is a kísértésnek, a csülök vissza-visszatérõ gondolatát egyelõre elûztem lelki szemeim elõl. De azért egy jó kis bableves....
Sokféle receptet kipróbáltam már, de még egyik sem váltotta be minden szempontból a hozzá fûzött reményeket. Az sem egy kimondott csülkös bableves, amit most prezentálok, viszont annyira más, hogy... nem is találok rá jó szót. Elõnye, hogy rengeteg folsavat tartalmaz és jót tesz a szív és érrendszernek. Ja, és ha konzerv babunk is van otthon, akkor 25 perc alatt kész.
(Forrásom, mint mostanában sokszor, Az életerõ konyhája.... volt, néhány minimális változtatással.)
Spenótos fehérbableves két személyre (bár a mi mércénkkel három tányér lett)
5 dkg csipõs olasz kolbász (beértem egy csipõs magyar pulykakolbász-darabkával is)
2 ek olaj
2 gerezd fokhagyma
1 tk zsálya
1 konzerv fehér bab
2,5 dl húsleves
10 dkg spenót vagy bordás kel, jelenleg spenót
só
bors
1 ek petrezselyemzöld, aprítva
1 ek citromlé
2 ek reszelt parmezán
A bõrmentesített kolbászt feldaraboljuk és az olajban megsütjük, majd papírtörlõre szedjük és lecsepegtetjük. A visszamaradt olajban a zsályát és az áttört fokhagymát megpirítjuk, majd beleöntjük a húslevest, a babot és fél/háromnegyed pohár vizet. Fedõ nélkül 10 percig forraljuk. Közben nagyon-nagyon vékony csíkokra vágjuk a zöld levelet, lettlégyen az spenót vagy bordáskel. (Ha csak krémes mirelit spenót van a háznál, az is jó, hisz a célnak megfelel.)
Namármost, az eredeti recept szerint néhány evõkanál levessel elturmixolunk 1-2 evõkanálnyi babot, majd visszatesszük az edénybe. Velemszületett lustaságom megtiltja, hogy feleslegesen összekoszoljak egy plusz edényt egy ilyen jelentéktelen mûveletért, ezért nemes egyszerûséggel belenyomtam a botmixert a fazékba és fél percig üzemeltettem. Így bõségesen maradtak egész babszemek a lében, miközben a sûrítés célját elértük.
Ezt követõen a többi hozzávalóhoz repült a spenót és a kolbász és (sózás, borsozás után) további 10 percet fõttek békés együttélésben. A végén gyorsan beleszórtam a petrezselymet és belelocsoltam a citromlevet, egyet hagytam rottyanni, és kész. A tetejére szórt reszelt parmezánnal tálaljuk.
Fénykép nem csak azért nincs, mert lusta voltam elõvenni a ketyerét, hanem azért sincs, mert annyira nem látványos (ismeritek a csokireklámot ugye???), mint amilyen finom.