BABI GULING

2009-10-25

sponsored links


Nem mondom hogy kimondottan a malac miatt utaztam körbe a Földet,de ha így lett volna, akkor is azt mondanám: megérte. Sok káros szenvedélyemrõl beszámoltam már, de azt hiszem még nem említettem hogy állandó mehetnékem van, sõt ha lehet, minél messzebbre utaznék. Hihetetlen élmény, borzongató érzés amikor huszonsok óra repülés után végre szilárd talajra ér a lábam: a Föld másik oldalán vagyok...
Természetesen nyomban hozzáláttam felmérni a helybéli megenni-és meginnivalókat. A hölgy, illetve a malac létezésérõl már volt tudomásom, köszönhetõen az utazásunk megszervezésében segédkezõ irodának és Ács Lászlónak.
Túlzás nélkül állíthatom: minden malacok legmalacabbikát kóstoltuk Ibu Oka asszony kifõzdéjében....

A szopós malacnak titulált, de ennél valamivel nagyobb jószágot kizsigerelik, a hasüregét megtöltik helyi fûszerekkel, majd egy méretes bambusznyárson parázs felett egészben megsütik.
Persze azonnal hevesen érdeklõdtem hogy mit tesznek bele, ezek szerint a fûszerpaszta alapja a tápióka levél, ami állagra és ízre a spenót és a szõlõlevél között leledzik. Ebbe keverik a felaprított citromfüvet- és levelet, hagyma, fokhagyma, gyömbér és galanga gyökér, friss kurkuma, darált földimogyoró, bors, salam levél ( ez az indonéz babér), koriander, rákpaszta, só, bors és természetesen chili kerül bele.
A malackát végül kurkumával összekevert vízzel kenik be, ettõl gyönyörû színe lesz.
A húsa omlós, a bõre ropogós. Sõt ezt még lehet fokozni, mert a kiszolgálás gyors, az árak barátiak, a sör pedig hideg.
Aki arra jár,ne hagyja ki...:-)
(Bali, Ubud, a falutemplom mögött.)



Folytats a blogon ... neguilla.blogspot.com/2009/10/babi-gu...

sponsored links

Keres?s