Aranygaluska forever!
sponsored links
Már régóta ki akartam próbálni, hogy milyen is a házilag elkészített aranygaluska igazi vaníliasodóval, de mindig olyan bonyolultnak tûnt az elkészítése.
Mígnem egy napon megtaláltam itt a megfelelõ receptet.
Mondanom sem kell, hogy azóta minden héten el kell készítenem, sõt múlt héten egyenesen dupla adagot kellett belõle csinálnom (el lehet képzelni két nagy tepsi galuskát és másfél liternyi sodót...durva volt!)
Hozzávalók (kb. 6 adaghoz):
A tésztához:
250250 g liszt (BL55)
2525 g porcukor
2525 g vaj
2020 g élesztõ
33 g só (vigyázat ezt inkább utoljára add hozzá az élesztõ miatt!)
11 db egész tojás
130130 ml tej
11 db citrom héja
A vaníliasodóhoz:
750750 ml tej
11 db vaníliarúd belseje
44 db tojássárga
5050 g cukor
4040 g liszt
kevés rum (elhagyható, én enélkül csináltam)
A szóráshoz, kenéshez:
80-10080 g darált dió
8080-100 g kristálycukor
olvasztott vaj
A diót és a krisztálycukrot csak nagyjából írtam bele, nem muszáj pontosan lemérni.
Elkészítés:
A tésztát összegyúrod (én itt segítségül hívtam Tefal keverõ spiráljait, igen hasznosak), majd pihentesd kb. 30-40 percet. A sót azért keverd bele utoljára, nehogy az élesztõvel közvetlenül érintkezzen.
Keverd össze a diót és a cukrot, illetve egy kb. 26 cm-s kapcsos tortaformát vajazz ki és lisztezd be. Nyújtsd ki nagyjából 2 cm vastagságúra a tésztát (én csak kézzel kihuzogattam és lapitgattam, ez is megteszi), majd pogácsaszaggatóval, vagy egy kisebb méretû pohárkával szaggasd ki maradék nélkül (a lényeg, hogy nem muszáj szép kereknek lenni, csak nagyjából egyformák legyenek).
Egyesével jól kend be az olvasztott vajjal és hempergetsd meg a cukros dióban. Ezek után rakosgasd bele a formába jó szorosan egymás mellé. A mradék cukros diót pedig szórd a tetejére.
Megint lehet pihentetni 30-40 percet, nagyon szépen fel fog jönni. Elõmelegített sütõben 175 fokon kb. 30-35 perc alatt szépen aranybarnára fog sülni
Amíg kel a tészta el is lehet készíteni a sodót:
Lisztet és a cukrot keverd össze, majd add hozzá a tojás sárgákat és 100 ml tejet. A maradék tejet forrald fel a vaníliarúd kikapart belsejével.
Ha felforrt, folyamatos kevergetés mellett óvatosan öntsd a tojásos alaphoz. Majd mehet vissza a lábasba egy rotyantásnyi ideig (persze kevergesd, mert közben egyrészt odakozmálhat, másrészt pedig nem akarsz csomós sodót).
Kész a tészta, kész a sodó, jó étvágyat!!!