Angyalföldi muszaka

2009-07-29

sponsored links


Ne keressétek a hozzávalók közt a görög lankákon legelészõ birkák húsát, autentikus recept helyett ez a nekem leginkább tetszõ verzió. Külön felkeltette az érdeklõdésemet a besamelmártás extra könnyû elkészítése, és nem éreztem különbséget a végeredményben. Nagyon finom volt, kellõen szottyos, a kakukkfû remekül kiérzõdött az össz-ízhatásból. A fahéjat sokan írták, de nem mertem kipróbálni. Legközelebb.

Hozzávalók:

40 dkg darált hús (nálunk most sertés)
3 nagy krumpli
2 padlizsán
1 dl tej
2 EK liszt
2 dl tejföl (eredetileg 1 dl tejföl és 1 dl tejszín, de nem volt itthon)
2 tojássárgája
tetejére reszelt sajt
(sok) kakukkfû, szerecsendió, fehér bors, só, bors
olívaolaj

A krumplit sós vízben feltettem fõni. A padlizsánt megmostam, vékony szeletekre vágtam, olajjal vékonyan kikent tepsibe tettem, sóztam, borsoztam, a tetejét is megkenegettem olajjal, és 10-15 percig forró sütõben sütöttem. 2 nagy tepsiben sült egyszerre - ha lett volna itthon ezüstpapír, most nem kéne mosogatnom, ehhh.

A tejben elkevertem a lisztet, átforraltam, majd megvártam, hogy langyosra hûljön, ekkor belekevertem 2 tojássárgáját, a tejfölt, kis szerecsendiót és fehér borsot. Közben a darált húst összekevertem sóval, borssal, sok kakukkfûvel, majd kevés olajon fehéredésig sütöttem. A fõtt krumplit meghámoztam, vékony karikákra vágtam.

Egy cseréptálat vékonyan kiolajoztam. A következõ sorrendben raktam a rétegeket: padlizsán - hús - krumpli - besamel - padlizsán - hús - krumpli - besamel. A tetejére reszelt sajt ment, nálunk most épp trappista, de el tudok képzelni igényesebb megoldásokat is :) Programjaink spontán alakulása miatt fél napot pihent a hûtõben, de nem ártott neki.

Másnap kb. 45 percet sütöttem kb. 180 fokon, elõször ezüstpapír (helyett egy ráborított tepsi) alatt, majd a tetején barnára pirítom a sajtot. A kép alapján bármi lehet a krumpli alatt, de higgyétek el, ez az. A padlizsános-besameles cucc az én szegényes eszközeimmel nem túl fotogén.

Ez a recept volt a kiindulópont.

Folytats a blogon ... hazikoszt.blogspot.com/2009/07/angyal...

sponsored links

Keres?s