Agar-Agar /kocsonya/

2010-01-28

sponsored links

A napokban betértem 1000 mg-os C-vitaminénért egy natúrpatikába és az eladónõvel beszélgetésbe elegyedtem... Rákérdeztem néhány érdekes dologra ami mostanában foglalkoztatott, összeszedtem amire szükségem volt, majd fizetés után örömmel távoztam az boltból, mert megtaláltam az egyik régi-új játékszeremet, az agar-agart.


Mi az az agar-agar?
Az agar-agar maláj eredetû szó, jelentése kocsonya.
Japán zselatin néven is ismerik, hiszen a japán konyhákban már régóta levesek sûrítésére is használják. Ez egy olyan koleszterinmentes kötõanyag ami melegen oldható, hideg állapotban zselésedõ, kocsonyásító hatású élelmiszer adalék.
Az agar-agart forró vízzel különféle vörösalga fajokból nyerik ki.

Miért kedveli a gasztronómia?
- Rendkívüli sûrítõ, zselésítõ hatása miatt (hidegtálak, aszpik)
- Már alacsony adagolás mellett is erõs gélt képez (cukrászipari termékek)
- Melegítés közben is stabil marad, állagát tartja (szószok)
- Könnyen tárolható, használata egyszerû
- Vegetáriánusok is fogyasztják (dzsemek)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogyan használhatom?
Forró vízben való feloldás után lehûtve kocsonyaként szilárdul meg.

Adagolás:
 1-2 teáskanál (tesztelés alatt)
 0,5 l folyadék

Egyéb:
Miben találok agar-agart?
Szinte mindenben! Nem hiszed? Akkor nézz körül a hûtõdben, vagy a kozmetikumaid között.
E 406- néven biztosan megtalálod.

További felhasználása
- Élelmiszeriparban (adalékanyagként)
- Mikrobiológiai táptalajok készítésére
- Gyümölcsborok elõállítása (derítõként)
- Kozmetikumokban, stb...

Egyetlen hátránya?
Az agar-agar szerintem egyetlen hátránya, hogy savas közegben csökken a hatékonysága.
A túl savas gyümölcsökre gondolok, mint pl.: ananász, mangó, stb..
Ám ha elõfõzzük a gyümölcsöket, akkor nem lehet gond.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... igenyesszakacs.blog.hu/2010/01/28/aga...

sponsored links

Keres?s