A tök hete: Töltött sült tök
sponsored links
A Halloween hozzánk már nem jutott át a szögesdróton - a Gorejne mosógéppel ellentétben.
Mi több, csak mostanában kezdjük magunknak felfedezni: nem csak jelmezestõl, töklámpástól, hanem a hozzá kapcsolódó ételekkel együtt.
Pedig volt nálunk tök mindig, de a sütõtökön kívül (ugye mindenki emlékszik a hideg õszi estéken a gáztûzhelybõl egybõl az asztalra tett édes tökre!), nagyon nem volt más anyánk vagy nagyanyánk konyhai repertoárjában.
Ezen a héten néhány tökös receptet osztok meg veletek. A hagyományos tökös ételek helyett, néhány általam kikísérletezgetett specialitással.
Kezdjünk akkor a lecsós (édes paprikás) töltött tökkel!
Lementem a boltba és vettem egy tököt. Nagyon olcsó: 130 ft.-/kg!
Már az elején elterveztem, hogy csak az egyik végét sütöm meg, a másikat elrakom egy kisebb adag tejfölös tökleveshez.
Nektek nem kell így tenni, fõleg, ha két emberre sütitek. Bár az is lehet, hogy amilyen laktató, nem bírjátok megenni az egészet.
Hozzávalók:
(2 személyre)
- 1 kisebb tök (max. 1kg, de inkább kevesebb legyen)
- 1 csomag jó minõségû szalonna (kb 6 szelet)
- 1 db kaliforniai paprika
- 30 dkg sajt (trappista vagy mozzarella)
Paprika helyett:
- 1 kis üveg lecsó
Elkészítési idõ: 40 perc
A tököt alaposan mossuk meg és vágjuk ketté. Kis árkot vájjunk bele: a magokat teljesen szedjük ki! Most nem használjuk fel tökmagos köretnek, az majd a sültnél lesz...
Mindkét töknek az alját vágjuk le picit, hogy a tepsiben rendesen megálljanak, nehogy felboruljanak.
Sózzuk, borsozzuk a belsejét, majd három-három szalonnaszelettel béleljük ki. A szalonna végét nyugodtan kivezethetjük a peremére. Háromnegyed részt töltsük meg lecsóval.
Ez lehet jobb minõségû konzerv, de az igazi a házi, vagy a házi befõtt.
A lecsót nyugodtan helyettesíthetjük édes paprikával. Mindenképp a californiait ajánlom. Ha paprikát teszünk bele, akkor vágjuk hosszú, vékony csíkokra.
Ha ez is megvan, púposan reszeljünk rá sajtot!
A tetejére dobjunk egy kis rozmaringszárat, ismét sózzuk és borsozzuk picit, majd tegyük a tepsibe, és dupla alufóliával fedjük le.
220 C-ra elõmelegített sütõben süssük 20 percig, majd vegyük le a fóliát és pirítsuk tovább, amíg a tök jól át nem sül.
A tölteléket (ha a paprikát és a lecsót nem szeretjük vagy ha másra vágyunk) nyugodtan csinálhatjuk csak húsosra is: csirke falatkák, pulyka, de akár marha is lehet! A húsokat megöntözhetjük kis olívaolajjal, vagy szórhatunk rá oregánót vagy akár curryt és köményt is!
Lehet próbálkozni!
***
A héten még több tök recept a Hódításon: www.aleksander.hu