A makói hagyma titkai

2009-11-07

sponsored links

.
"Tudja-e, mitõl makói a hagyma? ? kérdezi tõlem a Hagyma Terméktanács elnöke, Gazdag János. ? Nem elsõsorban attól, hogy Makó környékén terem. A legtöbb hagymát magról vetik, de a makóit nem, azt dugványozzák. Elsõ évben sûrûn elvetik, azután a dugványokat felszedik és hõkezelik, hogy ne teremjen magot. Ezért a növény a következõ évben ismét a fejet növeszti.

Korábban a makói hagymának a beltartalmi értéke kétszer akkora volt, mint a magról vetetté, de a kétéves növény elõnye ezen a téren is csökkent. Amelyik termékre két év költsége rakódik rá, az lényegesen többe kerül, mint amelyik egy év alatt készül el. Ezért kevésbé kelendõ, tehát kevesebbet termesztenek belõle, a nemesítõk inkább az egyéves fajtákkal foglalkoznak. Nem is terem annyit, ráadásul drágább az elõállítása.

Mindezért a sok hátrányért az íz kárpótolja a fogyasztót, aki azonban legkevésbé figyel erre. Õ csak annyit akar, hogy mindig friss hagymát találjon a piacon, a boltokban. Holott bizonyos ételeket nem is szabad egyéves hagymával készíteni... Gazdag János elmondta: egy általuk készített piackutatás szerint a magyarok 90 százaléka hallott a makói hagymáról, de kifejezetten csak 40 százalék keresi, és 15 százalékuk mondta, hogy csak ilyet vásárol."

Forrás: Szabad Föld

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/taplalkozas/~...

sponsored links

Keres?s